zsuri Creative Commons License 2008.03.10 0 0 1915
Tegnap érdekes dolgot tapasztaltam: DVD-t nézve a fekete nem tünt teljesen feketének, ezért elkezdtem közelröl nézegetni. És valóban: a fekete háttéren nagyon sok halvány, apró színes pontocska volt, mondjuk olyan 3-4 egy cm2-en. Tipikusan vmiféle zaj. Próbáltam kideríteni, hogy mi okozza. A DVD-t teljesen lekapcsolva és továbbra is ugyanazt a bemenetet nézve teljesen homogén fekete volt. Abban a pillanatban, hogy bekapcsoltam a lejátszót (fekete hátteret állítottam be), DVD nélkül is megjelent a zaj. Ja, Scart (RGB) csatlakozót használok.

Kicsit zavarban vagyok: a DVD lejátszó okozná magában a zajt? Ezt vhogy elképzelhetetlennek tartom, ha nem is csúcskategóriás, de azért anno egy viszonylag drágább Sony lejátszó volt. Illetve abból, hogy lekapcsolom a lejátszót és megszünik a zaj még nem biztos, hogy a lejátszó a hibás: ha az adott bemeneten megszünik a jel, a tv gondolom automatikusan kirakja a fekete képet, ami természetesen zajmentes.

Ugyanakkor ert pont most vettem egy jobb minöségü aranyozott csatlakozós vastag kábelt, ami ha nem is a legcsúcsabb minöség, de úgy gondolnám annyira már jó, hogy ne szedjen össze zajt.

Egy biztos: nem a tv rakja oda a zajt magától, vhogy kintröl jön be. Szerintetek mi lehet? Hogyan lehetne kitalálni, hogy mi a zajforrás?