Sziasztok!
Hosszú leszek némiképp, de nem értem....
Tavaly -életemben először- eléggé logikátlanul vetettem -ültettem mindenfélét, a tudatlanok teljes lelki nyugalmával. A nagy összevisszaság ellenére nem történt különösebb baj, a káposzták kivételével mindenki remekül sikerült.
Az idén kicsit tudatosabb lettem, készültem, olvastam, szívtam magamba mindent... És jól megkeveredtem.
A kérdésem az, hogy a tavalyi összeviossza ültetés-vetés után szeretném megteremteni egy épkézláb vetésforgó vagy felosztás lehetőségét. De a talajom nem mindenhol ugyanolyan. Tyúkhúr, bogáncs, disznóparéj, pásztortáska, cickafarkfű és a fűcsomókra emlékeztető szívós valami jellemzi általában.
Nagyjából értem már, hogy mi a vetésforgó lényege, hogy mely növények talajzsarolók, igényesek vagy közepesen igényesek. Az is dereng, mit mi után szabad és nem szabad vetni.
De rendet tenni, tervezni mégsem tudok eléggé világosan- pedig Il, átrágtam az összes ilyen elméletedet és tanácsodat.
A tavalyi összevisszaság kb így festett, a kb 400 nm területen.
Első negyed:
borsó, répa-hagyma vegyesen, némi paprikapalánta itt-ott, retek, saláták, köztük kapor. Ez a rész nagyon szép lett, illetve a répák nem- elágazó, vékony gyökerük lett, vagy, mert sűrűn vetettem, vagy mert keményebb volt kicsit a talaj...?
Második negyed fele az eperé- őket itt "örököltem meg", másik fele paprikák és paradicsimok, néhány tő cukkini, pattiszon, zeller. Ők is fejlődtek.
Harmadik negyed apró részében pár sor krumpli, hagymával. Krumpli szép lett, a hagymák dughagyma méretőek maradtak. Továbbá káposzták- ők kötött talajba kerültek+ megették a földibolhák mindet. Ennek a résznek a fennmaradó része üresen maradt
Negyedik negyed: krumpli hagymákkal, előtte retek. Hagymák itt sem sikerültek.
A tervem a következő:
Első negyedet dúsítom komposzttal, némi komposztált marhatrágyával és majdan ide jönnek a kabakosok zellerrel- de míg ennek eljön az ideje, mi legyen az elővetemény?
Második negyed felében még meghagyom az epret fokhagymával, a másik felébe mennének az évelők és a gyógynövények.
Harmadik negyedet jobbára elfoglalja a fóliassátor, de még marad kb 4 ágyásnyi hely, amelynek laza a talaja az előző évi krumliknakköszönhetően- ide idén MIT?
Negyedik negyed borsó, bab, hagyma, spenót, majd szabadföldi paradicsomok, paprikák, padlizsán. De ez a talajrész dúskál a nitrogénben és kicsit árnyékos is, ez nem baj?
Az uborkáknak és a tökféléknek, a kukoricának, céklának - ők nem voltak tavaly- fogalmam nincs, hol kell "szakszerűen" helyet találni- terület van bőven- talán éppen ez a baj... :) No meg a tavalyi, nyakatekert összevisszaság.
Előre is köszi az eligazítást!