Pár dolog a brumm témához amikkel találkoztam:
- ha a csőfűtés nincs kibalanszírozva (földközépre állítva), valóban jelentős brummot generálhat, erre megoldás a balanszírozás vagy pedig az általad betervezett egyenáramú fűtés.
- ha a szűrőelkók már elkezdtek kiszáradni az anódfeszültség esetleges szűretlensége. Az 50 Hz frekvencia (kétutas egyenirányítással 100 Hz) szűréséhez kicsit nagyobb kondik kellenének mint a 60/120 Hz-hez - generálhat akkora mértékű brummot ami nagy erősítésnél hallható, de ez oktávval magasabb az alapbrummnál (100 Hz).
- az én tapasztalatom szerint azonban a legnagyobb brummforrás a hálózati trafók mágneses zavarótere. A Hammond kulcselemei a "matching transformer"-ek borzasztóan érzékenyek a mágneses zajokra. A trafók mágneses árnyékolása is egy picit rosszabb hatásfokú mint a 60 Hz-es környezetben amire tervezték őket, így a trafó több mágneses zajt emittál 50Hz-en.
Picit én is szenvedtem amikor az Amerikából érkezett A-102 orgonámat átalakítottam 220V 50 Hz üzemmódra. Belenyúlás előtt én jónak találtam ahogy működött, de a Conrad-nál vásárolt 220V/110V átalakító trafó nem volt árnyékolt, s ráadásul még a teljesítményéhez képest viszonlag kisméretű is volt => ontotta a mágneses brummot.
Akkor szólt jól a kütyű, ha legalább két méterre elvittem az orgonától. Ekkor eldöntöttem, hogy csináltatok egy trafót, de mindjárt egy olyat ami az A028 trafója szerepét is ellátja. Úgy terveztettem, hogy az orgona még egyharmad részben sem terhelje a trafót a végfokkal együtt, de a végfokot nem használom.
Mivel a rugós zengetőt sem használom, a zengetőerősítő helyére raktam be a trafót, megkeresve a brumm minimumát. Most így nagyon klasszul, szinte zajmentesen működik.
üdv.:
Misi