jacsoj Creative Commons License 2008.03.06 0 0 3784
Szerintem a lényeg az, hogy viszonylag korai érésű legyen, és ne legyen jellemző a magas savszint. Ez azt jelenti, hogy, ha szeptember elején érik a szőlő. és tőkén tudod tartani még 2-3 hetet, a cukorfoka emelkedik, a savszintje csökken.
Fordítva, ha nem tud beérni a szőlő rendesen, akkor magas lesz a savtartalma, és alacsony a cukorfoka. A cukorból alkohol lesz, de, ha kellőképpen magas a must cukorfoka, akkor erjedés után a bor is édeskés marad. A savtartalmat lehet csökkenteni egyszerű módon.
Javasolni tudom a Cserszegi fűszerest, a Biancát, a Traminit, a Rizlingszilvánit.
A Cserszeginek a nevéből fakadóan finom fűszeres ízű bora van, a savtartalmát tetszés szerint be tudod állítani. A Bianca kedvező évjáratban akár 26 cukorfokra is beérik, szintén csökkenthető a sava. A Traminivel több a baj, és kevesebb a termése, mint az előbbiekkel, de finom a bora. A Rizlingszilváni szintén elég dolgos fajta, lágy jóízű bora van, de viszonylag alacsony a cukorfoka.
Próbálj meg biztos helyről beszerezni kóstolót, és az íz után dönts.
Előzmény: xoyox (3782)