Először is nagyon közöszönöm mindenkinek a segítséget.
Ehető vs árnyékoló: persze imádom a szőlőt, mint gyűmölcsöt (meg a bort is, de annak elkészítését másra bízom :-)) így ehető szőlők jönnek szóba, lehetőleg nagy lombbal, hiszen ,,légkondiként'' akarom használni nyáron.
Termőhely: elvileg jó bortermő hely, déli fekvésű lejtő, egykori szőlőföld és gyűmölcsös, kőzet homokkő, esetleg mészkő
Permet: nem szeretnék permetezni, ha elkerülhető
Ami ezek alapján fennmaradt a javaslataitokból (már ha jól értettem):
Moldova
Néró
Eszter
Teréz
A neveik is tetszenek :-).
Arra gondoltam, hogy vegyesen telepítem őket, hogy legyen választék, meg hosszabb legyen az érésidő. Ebből lehet vmi gond?
Különben azt nem értem, hogy mi a gond a direkttermőkkel.
Pl. az izabella nem lenne jó csemege célú lugasszőlőnek?