vargailles Creative Commons License 2008.03.03 0 0 4652
A listás szavazást magam is rossznak tartom, míg a lista intézményét (töredékszavazatok számára) megőrzendőnek. A kétkamarás parlament számomra is kedves gondolat, noha úgy vélem, hogy a jelenlegi parlamenti pártok tömnék meg az alsóházat is saját "civil" szervezeteivel (hasonlatosan a közszolgálati kuratóriumhoz).

Aggályaidra válasz lehet a képviselői önállóság betartatása. Elvben ugyan ma is kötelező, de a frakciófegyelmek fényében senki sem gondolja ezt komolyan. A képviselő szabadságát sérti, így alkotmányellenesnek tartom a pártutasításra működő képviselők poszton tartását - őket azonnal vissza kéne hívni. A pártoknak egyfajta szövetségként kéne működniük: hasonszőrű emberek, azonos érdekcsoportok embereinek gyülekezete ... de ez nem jelentheti azt, hogy egy párt színekben mandátumot nyert képviselőt (aki esetleg nem is tagja a pártnak) utasítson egy olyan pártbizottság, akire egyetlen szavazópolgár sem szavazott.

Pesszimizmusodat értem, s részben osztom is. De a megoldás szerintem nem az egyébként nagyjából jó szabályok eldobása, hanem azok betartatása. A tavaszi nagytakarítást nem azzal kell kezdeni, hogy kidobjuk a seprűt, hanem hogy elkezdjük használni. Szerintem.
Előzmény: Árpi (4651)