Babco Creative Commons License 2008.03.01 0 0 885
"Elsős a kislányom, idegen szavakat kellene a suliban megtanulnia és iszonytató nehézségeink vannak vele."

Amik nálunk beváltak:
Az állatok, zöldségek, gyümölcsök műanyag játékokkal. Állatok tanulása az állatkertben. Ruhadarabok neve teregetéskor, mosógépbe pakoláskor. Köszönés, hány éves vagy, hol van a maci kérdések-válaszok bábokkal, bevásárlás közösen, hogy végigmegyünk a bolton, én mondom: hol van a tej? Vedd le a polcról a vajat. Fürdéskor testrészek: mosd meg a hasad, stb. DVD-n a Baby Einstein, ami az eredeti funkciója szerint iszonytató nagy baromság (ülni nem tudó babákat is tesznek a tévé elé, a youtube-on láttam házivideókat - ez nekem horror), de nagyobb gyereknek idegen szavak tanulására szerintem jó. A meséket amit DVD-n nézhetnek, azok közül nagyobb részt (2/3-át) spanyolul nézik, de inkább az egyszerűbb szövegűeket, Pl. Caillou, Little Einstein, Dóra a felfedező.
És ismétlés állandóan. Pl. amikor nagyon jól megtanulták a zöldségeket és a gyümölcsöket, utána egy ideig nem foglalkoztunk vele. Aztán amikor egy hónappal később visszatértünk a témára, majdnem a felét elfelejtették. Ha az első hangot mondtam, akkor vagy beugrott, vagy nem. Az ismétlés azért is jó, mert az én lányaim élvezik, hogy tudnak valamit, és ez nagyon lelkesíti őket. így gyakran ők jönnek, hogy tanuljunk, sokszor kérdeznek is, hogy hogyan mondják ezt spanyolul. Az első két-három hétben nagyon megszenvedtem, és bevallom őszintén: megvesztegettem őket. Megmondtam, hogy ha megtanulják azokat a gyümölcsöket, amiket felrajzoltam egy lapra, akkor kaphatnak egy minipónis játékot. Utána viszont minden este el akarták mondanki, mert annyira élvezték, hogy tudnak, már nem kell ígérgetnem semmit. így könnyebb volt mindig két-három új dolgot hozzátenni a már ismert szavakhoz. Mondjuk nekünk nincs az a kényszer, hogy másnapra x szót kell tudnia és a témát is a gyerekek választják.

Előzmény: budaimama (801)