scoobysnack Creative Commons License 2008.02.28 0 0 1749

Akit érdekel, egy rövid beszámoló a szakácsverseny első napjáról.

 

A helyszín: gyönyörű, bár nekem kissé giccsesen (túl szép...) nézett ki a Boscolo New York palota hotel, hihetelen luxus tükröződik mindenütt, így méltó helyszín egy ilyen szép versenyhez. Külön dícséret illeti emiatt a szervezőknek, hogy sikerült ilyen helyet megszerezni a versenyhez!!

 

Az emeleti belső nagyterem első felében voltak felállítva a már írt boxok, ahol a szakácsok főztek, sütöttek. Mindegyik előtt kis tábla névvel és a készítendő ételek rövid megjelölésével.

Itt szabadon lehetett sétálgatni, fotózni, nézegetni a dolgokat. Amikor élesbe fordult a dolog, a feltálalás előtt 10 perccel, akkor már zsúfoltabb volt ahelyzet, de "hála"a  nem túl nagy számú nézőknek, oda lehetett férni és az utolsó utáni pillanatig követni lehetett, hogy ki hogyan és mit készít.

 

szóval 12 körül értem oda, az első tányért 13.10 kor tálalják fel.

A szakácsokat temintve úgy tűnt, mintha elmaradt volna a verseny, mert semmi mozgás a szakácsok között, nem is nagyon láttam őket, egyik másiknak a segédje ügyködött valamit..., és némi hozzávalók hevertek az asztalokon.

Ez csak a látszat lehetett, mert volt a főkonyha, ahol az előkészítő munka folyt, nyilván ezalatt ott dolgoztak...

 

Minegy varázsütésre, 12.40-kor felgyorsultak az események (lévén lazacról szó). Elkezdte az első versenyző a lázas készülődést, majd szigorúan percre pontosan kellett tálalnia, Ez meg is történt mindegyikkel, nem késtek el.

Ez követően 10 perces eltolással következtek a többiek.

 

A lazac után malac készült ugyanilyen módon, 14.10 kor az első stb.

 

Közben lehetett fényképezni is, egyszóval laza, kellemes légkör volt. Persze ma már biztosan többen voltak, de tegnap minden megnézhető volt egész közelről. A terem túlsó zártabb végén ült a zsűri, és kostolgatta az ételeket.

 

A külön tálalt tányért fotózás után kivitték az előtérbe, ahol szemtől szembe lehett látni a műveket.

 

Mint amatőrnek az volt az érdekes, hogyan sikerült a szakácsoknak percek alatt a semmiből kész tálat készíteni. Egyik pillanatban még 5 percet bemontak, semmi a tányéron, majd az utolsó 10 másodpercben pl. rácsorgatta a mártást és kész...

 

Volt aki a segítőjének fontos feladatokat adott, még tányérra is tett ételeket, mások pedig mindent maguk csináltak.

 

Ami hiányzott, (bár ez nem volt elvárható, nem is volt idő és nem azért voltunk ott) hogy nem mondták el, hogy pontosan miből és hogy készültek a költemények. Ez remélem meg fog jelenni a Bűvös szakácson, hátha lebutított formában el lehetne készíteni nekünk is egyik másikat.

 

Jó volt testközelből látni az ismert esetleg kipróbált szakács-arcokat (Klassz, CSalogány, Bock, Susogó stb.)

 

Nagy élmény volt, minden érdeklődőnek ajánlom a jövőben!

 

Megjegyzés:

A hétvégén az Utazás kiállításon (+Culinary Expo) lesz az ellenlábas MNGSZ szakácsversenyének döntője! Ez ugyanúgy zajlik majd, péntek, szo, vas,  13.00-tól tálalnak 10 percenként. A kiirás is szinte ugyan olyan volt. A téma: lazac...:) és bárány. Ez még inkább nyilvános...