Elnézést a további offolásért de nem tudom megállni:
A materializmus teljesen progresszív filozófiai álláspont és egyálltalán nem nihil önmagában véve. Komoly szellemi produktumokkal igyekszik igazolni minden általánosan szelleminek tekintett jelenség visszavezethetőségét valamilyen fizikai magyarázatra (ezért fizikalizmusnak is szokás nevezni). Lehet vele vitatkozni -- vitatkoznak is vele jópáran. Egyáltalán nincs azonban szó arról, hogy a materializmus meg volna cáfolva, vagy akár deffenzióba szorult volna.
A materializmus mint fizikalizmus végső soron összeegyeztethető a teizmussal, ugyanis nem logikai ellentmondás elképzelni egy olyan világot, melyet a Teremtő szigorúan fizikai törvények alapján működtet.
Amiről ti beszéltek (ha jólértem), az egy filozófiai szempontból nézve pongyola ideológia, ami éppen valóban nem túl divatos --; de attól még persze valóban meghatározó hatással van azokra a nemzedékekre, amelyek ebben nőttek fel.
A materializmus mint politikai ideológia egyáltalán nem nevezhető nihilizmusnak, sőt. A materialista ideológusok komolyan hittek abban, hogy a társadalom sokkal jobban fog működni és az emberek sokkal boldogabbak lesznek, ha az ő nézeteik válnak uralkodóvá. A materializmus mint politikai ideológia nem válaszható külön az ateizmustól.
Én nem vagyok materialista.
De azért legyünk méltányosak.