Monca Creative Commons License 2008.02.26 0 0 4389

arnoczi,

gratulálok a 4000 HSZ elolvasásához! Nem semmi!

Sokan katolikusok, akár még a pedagógus is lehet az, szerintem ellentmondó dolgot nem fog kapni, más kérdés, hogy kifejezetten egyházhoz köthető vallásit sem. Van aki azért nem w-iskolába viszi a gyereket, mert jobban vallásos neveltetést szeretne iskolai keretek között is.

Nem tudom, hogy ez az iskolában ez mennyit változik (tényleg, jó is ha megírjátok), de az oviban ez az ateista-vallásos dolog még nem probléma, mert nem úgy van tálalva a spirituális táplálék a gyerekeknek, hogy az őt befolyásolja, állásfoglalásra kényszerítse, számára nem aktuális kérdéseket feszegessen stb. Van pl egy bibliai történet, esetleg éppen egy szentről, de azt úgy kapják, mint egy mesét. Nem az a lényeg, hogy a vallásos hit átmenjen, nincs benne semmi demagógia, nem az információátadás a lényeg, az a lényeg, hogy a történet üzenete átmenjen: az az üzenet, ami esetleg olyan általános emberi értékeket hordoz, hogy nekem, az ateistának sem lehet semmi kifogásom ellene. Persze a vallásos hátterű gyerek leveheti belőle azt a síkot is, a nem vallásos meg marad ennél a szintnél, vagy amit akar (nekem az állami oviból többször jött haza a gyerek egyébként  ilyen dolgokkal, hogy pl az XY azt mondta, hogy az Isten mindent tud rólunk meg lát, anyu, ez igaz?..mert voltak vallásos neveltetésű ovistársak, szóval nem hinném, hogy ezt bárhol ki lehet kerülni, illetve szerintem nem is kell kikerülni (lehet vallásos tanár, vallásos nagyi, vallásos barát/nő a környezetében bármikor, és az a jó, ha mindenki hitelesen képviseli magát -ahogy én is... talán kicsit nehezebb lesz így a gyereknek megtalálni a saját hangját ilyen katymaszban, de az legalább turira a saját hangja lesz...) Tehát szerintem akkor nem szabad ezt a sulit választani, ha valakinek az alapvető normákkal szemben is ellenérzése van, vagy ha olyan keményvonalas ateista, hogy nincs pl Mikulás, meg Jézuska sem, mert azt elég nehéz lesz akkor elviselni (Illetve ez is van az államiban..) szerintem ez azért elég ritka.