Törölt nick Creative Commons License 2008.02.25 0 0 4379

szerintem jó irányban haladsz, ha a w iskola érdekel, de a konkrét kérdéshez asszem nem steinerről, hanem steinertől kéne olvasnod.

nagyon leegyszerűsítve steiner azt gondolja, hogy az európai kultúrkörben alapvetően meghatározó a zsidó-keresztény hagyomány. (tehát meglehetősen idétlen dolog mondjuk buddhistának lenni szerinte. najó, mondjuk ő nem élt a 21. században, az ő idejében elég ritka volt a reptereken mantrázó krisnások látványa, vö. woody allen .-)))

ezen belül - amennyire én tudom -, olyan nagyon nem cizellál, tehát a katolikus vs protestáns kérdésben én nem tudok markáns véleményéről, kivéve a szentek életének tanulmányozásával kapcs. nézeteit, amire mindjárt kitérek.

ami pedig a fentiekből következik, az (legalábbis számomra úgy tűnik) az, hogy az iskolába járó családok nagyjából a semlegestől a gyakorló keresztényig terjedő skálán mozognak. a w iskola (szerintem igen helyesen) úgy véli, hogy a gyerekek lelkében természetesen meglévő áhitat és a jócselekedetekre, nagy "hősökre" való őszinte rácsodálkozás egy olyan plussz, amire építeni érdemes. ezért pl. tanulmányozzák a szentek életét és a jeles ünnepek is hozzájuk kötődnek. ezeknek az a jelentősége, hogy jól megfogható, élményszerű, feldolgozható formában valójában arra tanítanak, hogy mi a helyes és mi a helytelen, urambocsá, hogy a mai, az ilyesmit erősen relativizáló korunkban igenis van olyan, hogy helyes és van olyan, hogy helytelen. magyarul az erkölcs, a szolidarítás, a tolerancia, a szeretet és hasonló értkékek plasztikus megjelenítői a szentek.

bocs, kicsit hosszú lett.

Előzmény: arnoczi (4375)