Törölt nick Creative Commons License 2008.02.25 0 0 1848
Leipheimer: Miénk a világ legjobb csapata!
leipheimer08.JPGA szakaszokon át tartó eső, hideg és tomboló szél sem állíthatta meg az amerikai Levi Leipheimert abban, hogy megvédje a Kaliforniai körversenyen szerzett, az összetett győztesének járó címét. A 34 éves versenyző, aki a szezon előtt a tavalyi Tour győztessel és további tucat Discovery Channel bringással az Astana-hoz szerződött, egyértelműen dominálta az egyhetes viadalt.

"A csapattársaim nélkül sosem nyerhettem volna. A legszörnyűbb, legelképzelhetetlenebb időjárási körülmények közt is órákig vezették a mezőnyt, hogy utolérjük a szökéseket. A hegyeken leszakították az ellenfeleket és tökéletesen kiszolgáltak engem is. Ez egy olyan munka volt, melyet senki sem kérdőjelezhet meg. Bebizonyítottuk, hogy a Astana a világ legjobb csapata. " - értékelte 7 segítője múlt heti munkáját Leipheimer.

A körverseny során valóban akadt dolguk a türkizkék mezeseknek, szinte az összes elmenésre nekik kellett felmenni, illetve tartani a távolságot, nehogy a szökevények túl nagy időkülönbséggel hazaérjenek. Míg más csapatok tagjai sorban potyogtak ki szezon eleji formahanyatlás, gyomorrontás és egyéb okok miatt, addig az Astana egy pillanatra sem roppant meg, igazi férfimunkát végeztek. A kapitány pedig tette a dolgát, amikor kellett mindig elől volt. Leipheimer csukott szájjal nézte végig a királyetapon ahogy leszakadnak riválisai, majd a holland Gesink társaságában tette meg az utolsó 20 km-t, a végén rendkívül sportszerűen átengedve a szakaszgyőzelmet fiatal versenyzőtársának. Aztán jött az időfutam, ahol valóban nem lehet mismásolni, nincs csapat, nincs segítség. Levi itt is óriásit teljesített, nyerte az etapot és egy olyan időfutam kiválóságot utasított majd egy perccel maga mögé, mint a skót David Millar.

"A mezőny nívója és az erős konkurensek még nagyobb jelentőséget adnak ennek a győzelemnek. Ez volt az első célom ebben a szezonban és sikerült." - értékelt Leipheimer és igaza van, valóban világszínvonalú pelotont üdvözölhetett a kaliforniai közönség. Még akkor is, ha az európai ProTour csapatok nagy része egyelőre csak felkészülésnek szánta ezt a szezon eleji versenyt.

Az elmúlt hetek, az Astana csapattal kapcsolatos hírei megosztották a kerékpársportot. Mint tudjuk, az Astana sem a Tour de France-ra, sem a Giro d Italiára-ra nem kapott meghívást, nem beszélve a legfontosabb egynaposokról, melyeken szintén nem vehetnek részt.Korábbi versenyzők, politikusok és az UCI elnöke is fellázadt, hisz mindannyian szeretnének egy ilyen nagyszerű csapatot a legfontosabb versenyeken látni. A negatív hírek ellenére a csapat nem adja fel és remélik, teljesítményükkel jobb belátásra bírhatják az említett események szervezőit. Hogy sikerrel járnak e ebben az ügyben, egyelőre kérdéses, mint ahogyan az is, vajon ott lehet e a tavalyi Tour győztes, Contador a Francia körverseny rajtjánál. Egy valami azonban biztos, Kaliforniában, az Astana elkezdte a bizonyítást.

forrás: velo.hu