Épp az a jó a játékban, hogy mindig van olyan helyzet, amelyben őrületesen fontos egy csoda, míg a többi kevésbé. Én például hosszú hónapokig játszottam úgy, hogy mindig megvolt a Stonehenge (az új városok kulturális határai gyorsan nőnek, súrún lakott térképen, nem kreatív néppel ez nagyon fontos lehet) és az Oracle, a Code of laws miatt.
Pedig egyik sem igazán fontos... A Piramisokat gyakran kihagyom - a representation valóban fontos, de ha kiszámolod, hány támadó katonát tudsz ugyanennyi energiával legyártani a fővárosban, kiderülhet, hogy simán elegendő az egyik szomszéd likvidálására. Az meg többet ér bármilyen csodánál. (Egyébként is, a nehézségi szint növekedésével egyre ritkább csoda lesz a csoda, mivel nem érsz rá... :))
Fura, én nagyon szeretem a Hanging gardens-t, elég jól tud jönni az a plusz népesség az elején. Persze érdemes előtte 8-10 várost alapítani, hogy valóban legyen hatása.
Fontosak még azok a csodák is, amelyek great scientist-et adnak. Ilyen csodából alig van (talán az University of Sankore, Great library meg még egy-kettő, az AI nagyon szereti őket), pedig egy-egy nagy tudós eléggé meg tudja dobni a kutatást a legnagyobb városokban az akadémiával.
Korábban írta valaki, hogy szerintem nem érdemes az elején vallásra gyúrni. Lehet, hogy félreérthető voltam: egyedül a meditation-t nem szoktam kikutatni, mivel az zsákutca. Sokkal hasznosabb a Polyethism, mivel onnét már csak két lépés a Monotheism, ami szintén vallást (és ami nagyon fontos: organized religion-t) ad. Egyedül Izabellával szoktam megpróbálni elhappolni mind a hét vallást (Prince fokozaton eddig kétszer sikerült. :)) Az a titka, hogy mindjárt kezdéskor pénzes területet kell művelned, akkor - ha szerencséd van - megszerezheted a hinduizmust és a buddhizmust is.
A legelején is megéri misszionáriust gyártani. Látszólag túl nagy áldozat, de nincs annál édesebb, mint elküldeni a világ túlsó felére, bepalizni egy agresszív népet, aki onnét fogva bármikor hátbatámadja a köztünk lakó országokat. Az open border egyezményt mindig a hisztis népekkel kösd meg először - Izabella, Tokugava -, mert ezek tök hamar besértődnek, ha másokkal is barátkozol. Szóval open border a japánokkal, misszionárius bevet, ezután jöhet az open borders a kevésbé bolond népekkel.
Rendőrállamot még sosem próbáltam, teokráciát sem... Eh, talán majd a következő párszáz játék valamelyikében. :)