zso70 Creative Commons License 2008.02.22 0 0 18

Voltam tegnap este ismét szülői beszélgetésen, gondoltam megosztom az érdeklődökkel a tapasztalataimat.

Megismerkedhettünk a művészeti iskola két tanárával, akik délutánként tartják a kézműves foglalkozást, ill. a néptáncot. A kézművesség során rengeteg anyaggal ismerkedhetnek a gyerekek, kitörve a zsírkréta, festés, rajzolás bűvös hármasából :), nemezelnek, szőnek, bőrrel dolgoznak, agyagozás...stb. Ezek ugye mind finommotorikus mozgások, pluszban pl a nemezelés , agyagozás közben is a keresztdominanciát segítik, az íráskészséget javítandó. Szorongó , visszahúzódo gyerekeknek is segít kitörni.Hangszereket is készítenek

A néptáncot egy kedves hölyg tartja ( a ézművest is egy csupa szív ének-rajz tanár ), mindig van férfi párja , valamint élő zene a kíséret, nem magnóról megy, így a kevésbé ismert hangszereket is tanulmányozhatják a ygerekek, személyesen.

Ezek alsó tagozatban , főleg első-másodikban kötelezőek, féléves díjuk van, talán 4E ft.

Ugyan az iskola nem körzetes, de a kerületi részképességzavaros ( elsősorban papírral rendelkező ) gyerekeket felveszik ( bár nyílván, ha több, mint 20 % ilyen gyerek jelentkezik, akkor az időrendi jelentkezés számít ) , s nekik ingyenes az iskola. Aki csak beszédfejlődési lemaradással, problémával küzd, de jó intellektumu gyerek, akkor a 80 % -ba esik, s ha nem kerületi, akkor "fizetős" ( 20 e körül )

Számít, hogy minél korábban jelentkezzen a szülő, szándékáról.

Érdemes esetleg a jövőre sulit keresőknek már szeptemberben felkeresni az ambulanciát, a felmérést megcsináltatni, s ha szükságes, ott helyben tudják fejleszteni.

Ma voltam bennt, állítólag március végéig megmondják, ki az, akit feltudnak venni, s elhúlve láttam, hogy hozzávetőleg még 30 várnak a felmérésre...s ugyebár egy osztályt vesznek fel, max 25 fővel.

Talán annyiban van jobb helyzetem, hogy Lányom van, s a jelentkezők ( skiket hallottam, láttam ) nagy többsége fiú.S figyelnek az arányokra.

Ennyi, ha kérdés van, nyugodtan :)