feketepanda Creative Commons License 2008.02.21 0 0 685
Szia Ponydog:)

1983-ban került hozzám első fundim, és lelkesen adtam neki a Calcium tablettát, ha jól emlékszem tán Caldea volt a neve. Mellette a D vitamint, csukamájolajat és egyéb ma már szörnyűségnek tartott dolgokat. Megvallom fejem-kezem inkább a falba verném ma, minsem mégegyszer ilyent elkövessek. A kutya nőtt gyorsan mint a gombácska és 12-14 hónapos korára a csontjai befejezték a fejlődést, szinte "becsontosodott" a mellkasa...stb. Merénylet volt ellene...:(( Sok jóakaró, és - nem szidom - állatorvos tanácsára tettem...

Ma szinte kivétel nélkül valamennyi általam nevelt fundi könnyed mozgású és 2,5-3 éves korára teljesedik ki, fejezi be a növekedést. Vallom, hogy az első év a csontok felépítése, a 2. az izomzat megerősítése, de az is inkább a 18. hónaptól. És egy jó minőségű, akár közepes árú mai táp, melyet kifejezetten nagytestű kölyöknek gyártanak mindazt megadja a gyerkőcnek, amire ehhez szüksége van. Ódzkodom a csontváz elmélettől, tehát, hogy csontsoványan nőjön fel a kölyök, de a bordáit könnyedén lehessen kitapintani:)) Gondoljunk bele, hogy egy 60-80 dekásnak született kölyök 12 hónap alatt 100x-ra növeli tömegét..., nos kicsit sok. Ki kell engedni a lehető leghosszabb időre ezt a fejlődést. No meg igen veszélyes játék egy pufók, elhízott kutyagyereket növekedés közben diétára fogni...a gazdi érzelmeiről nem is beszélve, hiszen egy éhező kiskutyánál nincs szörnyűbb látvány...

Én úgy használom a tápokat, hogy 32%-ossal indul a kölyök és 18-24 hónapos korára lépcsőzetesen megy vissza 18-20%-osra a fehérjetartalom. 8 hónaposan, ha hízásnak indul, akkor 23%-ra kell állítani. Mindezt tudja a Wyllovitól az Eukanubáig szinte az összes tápcsalád. Bízz bennük. És ne feledd, hogy egy egészséges kutya a természetes eledelekből, csontból, gyömölcsből kivonja és átalakítja a maga számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Répa, borjúcsont. És vallom, hogy a jó gazda szeme is kell hozzá:)) Csodálatos látni egy szép mozgású, atletikus megjelenésű kutyát nap mint nap az udvarban. Ám, ha valaki a kövér, puszogós, felkelni is alig tudót szereti, nyugodtam hízlalja:)) Én nem javaslom, az egészségük fontosabb!
Előzmény: ponydog (676)