Üdvözlet mindenkinek a topikban!
Előre is elnézést, ha nem leszek elég alapos, nem olvastam végig minden egyes hozzászólást.
Most akadtam rá, hogy itt arról a rendszerről beszélgettek, amit nálunk nem is olyan rég építettek be. Szóval, az „élő példák” sorába állva szeretném leírni a háziasszony szemével, hogy hogyan is működik a való életben, a netes fórumokon kívül ez a dolog.
3 éve vettünk egy felújítandó házat. Nem akartunk műanyag ablakokat, meghagytuk a régi (azt hiszem) geréb-tokos ablakokat a házon. Spóroljunk ahol lehet címszóval nem rakattunk szigetelést a falakra, csak belül rendbe szedtük, költözhessünk minél hamarabb. Egy évig semmi gond nem volt a házban. Aztán megérkezett a gyermekünk, pont szeptember végén. Ezt akkor még nem tudtuk, hogy miért fontos, csak azt vettük észre, hogy két hónapos korára az összes ruhája penész-szagú lett a szekrényében. Igen, akik itt beszélgetnek, azok ezt az érzést gondolom ismerik: penész a szekrények mögött, JAJJJ. Először a baráti körben kérdezősködtünk, mi lehet a megoldás, majd egy építésszel hozott össze a „jósorsunk” , aki azt tanácsolta, ha már szigeteltetünk, akkor csak érdemes lenne műanyagra cserélni az ablakokat is. Csak azt nem tette hozzá, hogy a szigetelés mellett több szellőztetésre is szükség lesz… (Tény, hogy kicsi gyerek mellett nem volt napi 20 percet kereszthuzat a lakásban.)
A munkákat nyáron elvégezték, nem is jutott eszünkbe a penész, mint probléma egészen a fűtési szezon kezdetéig. Akkor aztán szaglásztunk megint. Ez így csak nem tuti, tovább kerestük a megoldást. Akkor találtunk rá a „Civilkontroll” cégére. Telefonon nagyvonalakban tájékoztatott, majd személyesen eljött és elbeszélgettünk. Elmondta azokat a dolgokat, amiket már itt is láttam a tollából: többen lettünk ugyanannyi alapterületre, kevesebbet szellőztetek, bent kezdtem teregetni, többet vagyunk otthon, stb. Ami lényeges, minket nem csapott be, és nem tévesztett meg, mint fogyasztót, mint ahogy egyikőtök fogalmazott... Engem nagyjából semennyire nem érdekel a fizika, meg a páratartalom nagysága a lakásban, a cél az volt, hogy ne penészedjünk. Beszerelték a rendszerüket, és azóta megszűnt a probléma, kb. negyed áron, mint amennyibe a szigetelés került (azt sem bánjuk ezzel a kiegészítéssel egyébként).
Ennyi. Nem több, de nem is kevesebb. Lehet vitatkozni hőhidakon, meg hőmérsékletkülönbségeken, erre jó egy ilyen topik. De remélem arra is jó, hogy akinek hasonló problémája van, mint amilyen a miénk volt az elolvashasson konkrét tapasztalatot is a témával kapcsolatban. Sajnálom, hogy a cég vezetője ennyit kap ebben a témakörben, ő csak a tapasztalataiból összeszedett okosságokat alkalmazva dolgozik és vállal ezért felelősséget. Ez ma Magyarországon ekkora probléma??? Ha valaki nem akar tőle rendelni, ne menjen rá a honlapjára, ne hívja fel telefonon, de ne állítsa, hogy hazudik, mert a rendszere működik. Pont.
További jó szócsatát, ha folytatják…