beezer Creative Commons License 2008.02.20 0 0 294

1. "megrendezésre/megemlítésre/megfogalmazásra/átutalásra stb. kerül". Broáf. Emberek vagyunk, emberek követik el ezeket a cselekvéseket, miért kell úgy beszélni, mintha ezek a cselekvések magunktól "cselekvődnének"? Hasonló kategóriára mondta egy tanárom egyszer, hogy a vers meg lefordul. Helyesen: megrendezték, megemlíttették (vagy szó volt róla), megfogalmazták, átutalták stb." kétségtelenül ronda, de ez csak ízlés kérdése, nyelvtanilag nem helytelen. effélékre érdemes Nádasdy tanár úr írásait olvasgatni. egyébként én ha lehet a tatik tetiket használom, azaz a visszaható igéket noha tudom, hogy a tatik-tetik nem használtatik.:))

2. vmi vmivel "rendelkezik". Példamondatok:
"Édesapám azzal a tulajdonsággal rendelkezik…"
"A ház nagy előkerttel rendelkezett…"
A rendelkezni ige azt a hatalmat fejezi ki, amelynek birtokában az ember kézbe veheti az irányítást valami felett. Rendelkezni csak ingóságról lehet, illetve különösen tárgyak nem szoktak semmifélével rendelkezni. Nem rendelkezünk tehát tulajdonságokkal, készségekkel, tudással, ezek ugyanis mind olyan dolgok, amelyek egyszerűen adottak, ezeket a dolgokat nem dobhatjuk el magunktól egyik napról a másikra
" te láthatólag a purista iskolához tartozol. én inkább Nádasdy tanár úrral tartok, amit sok magyar használ az része a magyar nyelvnek akár tetszik nekünk, akár nem. továbbá a szavak jelentésváltozásokon mennek át, olykor igen gyorsan. ergo én ebben nem értek egyet veled. sztem ez nyelvileg nem helytelen, a stílus pedig az embertől függ (le style c'est l'homme)

a 3. ponttal kapcsolatban ugyanez a véleményem. ezekt én sem szeretem, de nem ítélhetem magyartalannak, ha a lakosság nagy része használja. a nyelvész, fordító, író, csak kismértékben alakítja a nyelvet, nagyobbrész követi, figyelembe veszi, finomítja.

az a) pontban egyetértünk. ami ennél is jobban zavar az ami és az aki összekeverése, amely lassan általánossá válik.

a b) és c) pontokkal kapcsolatban ugyanaz a véleményem, mint akorábbiakról. végtére is az egyiknek az tetszik, hogy akadozón, a másiknak hogy akadozóan. én azt írnám akadozva.

a germanizmus pedig nyelvi babona. sokan használják az egyet, elterjedt a nyelvben, tehát helyes.

majd folytatom, ha lesz időm.

Előzmény: a_viking (291)