Johhn Creative Commons License 2008.02.20 0 0 678
Hát úgy 10 éve még minden nagytestű kutyának adták-javasolták sokan a kalciumtablettát. De mostanában azt mondják a szakértők (ortopéd orvosok és a nagytestű kutyákkal foglalkozók, táplálkozáskutatók), hogy kifejezetten káros lehet. Ha meg szeretnénk óvni őket a diszpláziától és számos más növekedési zavartól, az a legjobb, ha lassan nőnek. (Ettől nem lesznek kisebbek, csak később érik el a végsúlyt). Ezért kell csökkentett mennyiségű kalciumot és fehérjét adni nekik. A nagytestű kölyköknek való tápok ezért mind kalciumból, mind fehérjéből kevesebbet tartalmaznak, mint egy normál kölyöktáp. És nem is kell kiegészíteni! Csak, ha tényleg szükséges, ezt röntgen nélkül nem sok állatorvosra bíznám rá. (Még az egyetem kaptam egy fél ötöst, amikor megmondtam, hogy az egyébként sánta kölyök fundinak NEM adunk kalciumot, olyan boldog lett tőle az ortopédos doki-Diószegi)
Magyarul nem a csontjait kell hozzánöveszteni az izmokhoz, hanem az izmokat is szépen lassan növesztgetni.
Ha te átlag kölyöktápot adsz a kutyának, akkor szerintem jobb, ha rizzsel, vagy egyéb gabonával keverve adod, mindenképpen jóval kevesebbet, mint amit testtömeg alapján a gyártó ajánl. Azzal számolni kell, hogy ezekben a tápokban nincsenek benne a porcépítő anyagok (kondroitin, glükózaminoglikán).
A legtöbb kutya egyébként nagyon jól megvan a házikoszton is, tényleg az a legfontosabb, hogy ne egyen sokat és lassan növekedjen. (Persze ez a lassú növekedés is nagyon gyorsnak fog tűnni....)
Előzmény: ponydog (676)