Persze hogy nem csak annyi tápanyag van a földben amit az ember rak bele, de pl:
van egy terület amin csak rét van és mezőgazdasági művelés soha nem volt rajta majd azt felszántják bevetik jó pár évig a felhalmozott tápanyagok jó termést produkálnak majd folyamatosan kezd kimerülni. Tehát itt jön a szóba az előbbi idézet, hogy "Csak annyit vegyél el a földtől, amennyit adni tudsz neki!" tehát add vissza neki amit elvettél tőle. Jelen esetben valamilyen trágya formájában, hogy tovább tudjál termelni.
Valamit történelmi tanulmányaimat felidézve már a középkorban is használták a két és háromnyomásos gazdálkodást majd az újkorban a vetésforgót és a trágyázást. Tehát már akkor is adtak a földnek, trágyát vagy pihentetést.
Illetve te is írtad hogy adtál a földnek:
"telepítés előtt tartottunk egy nagy trágyázást és pihentettük a földet 2 évig."
Szóval én nem azt mondom, hogy évente nyomjuk tele műtrágyával a szőlőt és a harmatgyökerek erősödjenek be valamint a csúcsgyökér pedig elsorvadjon. Ez nem csak a tápanyagfelvétel miatt rosz döntés hanem a száraz nyarakon a vízellátás miatt is, de mint korábban leírtam 2-3 évente szerintem szükség van tápanyagutánpótlásra.