RAMBO
egy állattal kapcsolatos takarmányozási probléma előbb és nagyobb problémák hadával jelentkezik, mint a növényeknél. A talajnak, melynek különféle tápanyag szolgáltató képességei vannak (itt ne menjünk bele, hogy melyiknek hogyan) máshogyan, elsősorban később és kisebb problémákat jelentő hiánytünetei alakulnak ki. A talaj nagy puffer, jól kompenzálja a hiányt.
Én elsősorban azt emelném ki, hogy a tápanyag hiány a termésben is meg kell, hogy jelenjen valamilyen hiányosságként. Van egy saját észrevételem talán megerősít benne valaki (miszerint valamilyen makroelem én a P vagy K hiányra gondolok, jelentősen befolyásolja a termésben megjelenő savak mennyiségét).
Tehát egy relatív vagy akár abszolut hiány a növényekben olyan változást idéz elő mely a termés/ termék minőségének rovására megy. Félre ne értsen senki, nem fogom feltalálni a spanyolviaszt, de mintha a történelemben már leírták volna azt, hogy egyes elemek hiánya egyes növényekben milyen káros hatásokat idéz elő.
itt ismételten előhozakodok (nem tom ki mondta) hogy egy neves borász "nem ad semmit?!" a szőlőnek, de minőségi borért hozzá kell járni tanulni. ezt nem veszi be a gyomrom. nem vitatom biztos van jó korrekt bora (nem ismerem, hagsúlyozom) de maga a feltevés sántít az én véleményem szerint.