Háááát nem tudom. Termésmennyiség ide vagy oda, én nem adok műtrágyát a szőlőnek, semmiképpen.
Egyébként egy beállt ültetvénynek egyszerűen túl mélyen kellene lennie a gyökerének ahoz, hogy a max 30 cm-re beszántott műtrágyát (leszivárgással együtt) hasznosítani tudja. Ezzel szerintem csak felhúzzátok a szőlő gyökérzetét, és leginkább a sorok közti gyomoknak teremtetek nagyszerű életteret. Arról nem beszélve, hogy a talaj pH-ját simán tönre tudja tenni a műtrágya, tehát meszezni is kell mellette. Nem tudom, ez nekem nagyon ellenszenves módszer, én maximálisan elutasítom.
Szervestrágyázni sem fogok, a "sanyargatási elv" miatt. Most lesz a negyedik éve, hogy én művelem a szőlőmet, és már előtte két évben sem kapott már trágyát, de egyelőre nem látom, hogy kizsarolta volna a talajt. A kelő gazt, a levágott zöld részeket meg a törkölyt visszaszántatom, azt jól van. Ha nagyon halódna, elgondolkoznék a szervestrágyán, de ennek semmi jele.
Egyvalamit sajnálok, a metszéskor levágott vesszőt, amit nem tudok abrichtolni, azt visszahordanám. Lazítaná a talajt is, meg K forrás is lenne. Igaz, az áttelelő gombaspórák miatt miatt necces lehet az is.