Nagyon hejde kis motor, és tényleg nem érdemes szétszedni!:-)
Más. Ma nekiálltam a keresztváltó elkészítésének. Teljesen körültekintően segítséget kértem olyanoktól, akik nálam okosabbak. Mivel konkrét támpontot nem kaptam, ezért a "vak túk is talál szemet" alapon, kerestem egy rossz tv. sorkimenő trafójának a vasát. Készítettem egy hozzávaló csévetestet, és egy régi tekercsről áttekertem a huzalt erre a tekercstestre. Az eredmény meglepő lett!
Az eredeti 12dB/oktáv meredekségü szűrő helyett, csak egy sima tekercscsel, kb. 100Hz-nél sikerült 6dB/oktáv meredekségü szűrőt összehozni. Az érdekessége az volt, hogy 87Hz-nél van egy nagy emelés, és onnan szépen fokozatosan esik a hang erősség. Ez annyira nem nyugtatott meg, és a két vas közé, vékony selyempapírt kezdtem rakosgatni, ezzel hangolva a tekercs induktivitását. Egész líneárisra sikeredett, ügyelve arra, hogy a mélytartományban, -a tekercs nélküli hanghoz képest- megmaradjon az a mély kiemelés, és ezzel vastag mélyei legyen a hangfalnak. Egyébként ezzel a soros induktivitással, a régebben mért 200Hz körüli rezonancia pont, 60. és 90Hz közé esik, és és innen 1kHz-ig kis csillapítással líneárisan szól.
Holnap folytatom a kisérletezést, de már biztos, hogy maradok a sima soros tekercs, -mélyhangokhoz- és a sorba kötött kondenzátornál a magas hangokhoz.
Kíváncsi leszek, hogy mit lehet majd kihozni a magas hangszóróból:-)