Monca Creative Commons License 2008.02.08 0 0 4192

Alice, ne haragudj, de amiket idéztél, azok tényleg huszadrangú dolgok. A mi ovink is lepattant, szinte nincs udvari játék, és csodák-csodája a gyerekek mindennap játszanak valami nagyon érdekeset a semmivel. A lányom naponta meséli, tudom.

A Waldorfban kevés a játék, a kölkök így rákényszerülnek, hogy egymással játszanak a fantáziájukat használva. (Kövek vannak, termések, fadarabok, egy babaszoba, babakonyha, babakocsik, építőkockák, üveggolyók, fából készült jármúvek, fonott manók, rongybabák, hangszerek, lovak, rengeteg igényes kézműves cucc, anyagok (gyapjú, viaszkréta, festék, mártott papír, viaszgyurma stb), plusz sütnek, mosogatnak, a nagyobbak a segítő felügyelete mellett gyümölcsöt-zöldséget darabolnak, fonnak, szőnek, ..szóval valahogy elvannak egész éveben ezekkel. Az udvari játékok: homokozó, kötélhinta, egy csónak, ami vagy híd vagy hajó, egy kidőlt fatörzs, ami mászókának alkalmas,   de sokszor szintén hajó, egy mászható fa, kertészeti eszközök (kertészkedni szabad!), melegben pocsoló-sarazó, egy kisház, ami mindig más funkciót tölt be, valamint deszkák, amikből állandóan bungikat építenek, valamint farönkök (szék, átugrálni stb).Ugrókötél, gólyaláb.. Ennyi jut eszembe.

Másik ovi ( ahova kicsi jár, szintén imádjuk, tök jó óvónők, kislétszámú csoport, stb.): babaszoba.konyha, hangszerek, könyvek, autók, autósszőnyeg, baba, orvosi táska, építőkocka, bábok..

Udvar: homokozó, csúszda, mászóka.

A waldorfban kint vannak napi egy-másfél órát, sokszor akkor is ha kicsit esik (nyilván ítéletidőben nem). A kicsiék október óta kétszer voltak az udvaron -a múlt héten...ez ott pl nagyon nem tetszik, de más bajom nincs is az állami ovival-egyenlőre.

Az egyik nem süt kenyeret az oviban (süt itthon), a másik nem nézeget könyveket az oviban (nézeget itthon). Itthon van LEGO, van puzzle, van könyv, társas, meg hülye minimaxos királylányos játék (ezt tőlünk karácsonyra), sőt Barbie is. Nincs ezzel semmi gond, a gyerek játszik, amivel akar. Általában ha egyedül van (kicsi alszik) akkor veszi elő ezeket a kész játékokat, kirakózik, logikai játékot játszik, könyvet nézeget. Ha van tesó, akkor meg játszanak-bármit-bármivel. Ma a bábparaván székekkel, asztallal és lavórral volt egy busz. Vendégségbe mentek vele, ahol főztek is..és így tovább és így tovább órákig. Most akkor min vitatkozunk?

A legalapvetőbb  gyakorlati különbség, ami nekem feltűnt -komolyan-, hogy az állami oviban reggel arra megyünk be, hogy már tornáznak, vagy ha szabad játék is van, reggeli után csinálnak valamit együtt (bár azt hiszem nem kötelező). A kicsi oda jár, ő hajnaban ébred, rögtön pezseg-zsizseg, tevékenykedik, majd kirúgja a falat, annyira csinálna valamit, be nem áll a szája, agyba főbe jön, kérdezget stb.

A w-ba arra megyek be, hogy néhány gyerek rohangál, egy csomó játszik, lehet kézműveskedni, illetve ha valaki még nem ébredt fel teljesen, fetrengeni a kanapén, vagy a szőnyegeken, kuckózni stb. A nagyom nehezen ébred, le van lassulva, 9 előtt nem képes semmire, neki halál volna ha ilyenkor feladatokkal bombáznák, rá kell bízni, hogy mihez van kedve. Aztán később persze megtáltosodik. ami tart nála estig.. Ő waldorfos. Ez erről szól sztem. Más szemlélet, más módszer. Szerintem a Waldorf az ideálisabb minden gyereknek, de vannak egyéb szempontok is.

Az iskolák fő kritikája szerintem a szaktanári dolog lehetne (de ez sem egységes, van ahol pl van). Mi ezen elgondolkoztunk, és úgy döntöttünk, hogy alsóban mindenképpen jó a gyerekenek. Aztán meglátjuk. És igen tisztában vagyunk vele, hogy részt kell venni (az oviban már csináljuk), valamint, hogy ha esetleg váltani akarunk, akkor segíteni kell majd a gyerekenek. Nem lesz zökkenőmentes. De  tudjuk és vállaljuk. Én nem vagyok kritikátlan, sőt fanatikus waldorf-hívő sem ( a többség tényleg nem az), látom a hiányosságokat és az előnyöket és mérlegelek. Miért nem lehet ezt elhinni? (Ja és olvastam Steinert, nem lettem odadadó híve neki se. Csak éppen működik a módszer szerintem, innen nekem tökmindegy, hogy milyen elméleti alapokon nyugszik.)

Noaa. köszi hogy beírtad.

(A fentieket elsősorban infónak szántam az érdeklődőknek.)