Ja jaj Uraim, egy artalmatlan kerdesre egy vitahaboru keletkezett.
Valahogyan probaljatok diplomatikusak lenni egymashoz.
Az ilyen egymast lejarato es sajat kultuszt hirdeto vitakra szerintem senki sem kivancsi sot zavaro egyenesen.
Nem szabad egymast lejaratni, semmi ertelme.
Vissza terve a kerdesemre (lasd a 44) a dolgot gyakorlatilag bebizonyosodott.
Ugyan is egy Pacsirta nevu radiot felaldoztam a kiserletre.
Bekapcsolva egy kis ido utan amig a csovek bemelegedtek a helyi adora hangoltam.
Egy kis halozati zugasa is volt (brumm) ez nem is csoda mert a radio valamikor a hatvanas evekben volt gyartva es vagy 20 eve nem volt bekapcsolva.
Igy a szurokondi kiszaradhatott egy kicsit es vesztett a kapacitasabol.
Egy kicsit felve kotorasztam a keszulekben mert itt nem alacsonyfeszultseg van helyenkent.
Megkerestem a kimeno szekunder leagazasat amire forrasztottam ket szalat egy kapcsoloval.
A hangerot jo feligen felul alitottam be es a kapcsoloval rovidre zartam.
Onkentelenul a fejem elforditottam az esetleges elkepzelt robbanas miatt es lass csodat a keszulek elnemult, a kimenotrafobol halk zene hallatszott magas hangon.
Figyelve a vegcsovet (EL 84) semmi elvaltozast nem vettem eszre rajta.
Tobb mind egy 20 percet hagytam igy uzemelni.
A rovidzar megszuntetese utan a radio szolt rendesen tovabb mind ha semmi sem tortent volna.
Ez a kis kiserlet meggyozott arrol, hogy a csoves erositok eseteben a kimeno rovidrezazarodasa valamilyen ok miatt ne tasz kart a keszukekben.
Igaz, hogy esetemben egy kb. 2-3 W-os keszulekrol volt szo de az eredmeny onmagaert beszel.
Hat egy kicsit megzavart a kiserlet es most bongeszem a regi Radiotechnika lapokat a neten (1930 - 50 - es evek) , hogy valamilyen matematikai magyarazatot keressek a jelensegre.
Egyelore az egyenletek halmazaiban keresem az elektroncso - erosites , telyesitmeny ,impedancia illesztes stb. vonatkozo osszefuggeseket.
Ps. Nyitok egy topikot ahol szidhatjatok egymast.