Törölt nick Creative Commons License 2008.02.06 0 0 480

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni penészedés ügyben.

Régi építésű társasházban lakom (3 emeletes) az elsőn. 2001-ben felújítottunk, ablakcsere, fűtéskorszerüsítés (régi konvektorok ki, egyedi központi be), stb. Mivel a lakás É-ÉNy-i fekvésű, mindig is elég hideg volt, különösen a nagyszoba. A falak kisméretű tömör téglából kb 40 cm vastagok, semmi szigetelés, normál kőporos vakolattal. Mivel külső szigetelés szóba sem jöhetett, maradt a belső. (A topicot végigolvasva már tudom, hogy ez hiba volt.) Az ablakcsere és a fűtés átalakítása jót tett, egyenletesebb és melegebb a hőmérséklet a lakásban, de néhány éve megjelentek az első penészfoltok az ominózus szobában. Először nem nagyon foglalkoztunk vele, könnyen és viszonylag tartósan el tudtuk tüntetni, de mostanra állandósult a probléma.

Egy ideje intenzíven nyomozgatok, gyűjtöm az infókat a témával kapcsolatban, mert nyáron egy kisebb felújítást-átalakítást tervezek, és szeretném ezt is megoldani. Van is pár ötletem, örülnék, ha véleményeznétek őket!

A szellőzést mindenképpen ki kell alakítanom. Terveim szerint mindkét szobában tennék fel légbevezetőt. A fürdő és a wc nagyjából a lakás közepén van, ide tervezem az elszívást, így a friss levegő átöblítené szinte az egész lakást.

Szeretnék egy kandallót is építeni, ez a két szoba közötti falhoz támaszkodna (itt van kémény), és faláttöréssel mindkét szobát fűteném vele. Ráadásnak légcsatornán a konyhába is vezetnék meleg levegőt a burkolat alól ("légfűtés"). Mivel ez a megoldás + a szellőzés kialakítása intenzívebb légmozgást eredményez, a meleg eljut mindenhova, reményeim szerint csökkenni fog a penészedés is (esetleg meg is szűnik). Emellett a mezei diszperzitet lecserélem minőségi festékre.

Kérdés: le kell-e bontanom az utólag felrakott szigetelést belülről? Ha igen, mivel lehetne csökkenteni a hőveszteséget azon a falon? (Télen retek hideg volt az a fal.) Gondoltam olyan megoldásra, hogy kb 10-es ytonggal eléfalazok. Vagy ez baromság?

Hol van hiba az elméletemben? Mit lehetne/kellene még csinálnom, vagy máshogy csinálnom? Ne kíméljetek!