kétbalkéz Creative Commons License 2008.02.02 0 0 3891
Sziasztok!
Nem tudom, emlékeztek-e még rám:-) Tavaly tavasszal írtam, hogy hamarosan egy hatalmas kert tulajdonosa leszek, és érdeklődtem, hogy mit és hogyan érdemes vetni.
Nos, tavaly tavasszal a költözés megtörtént. A kert 4.000 négyzetméteres, azonban elég gazos volt, hónapokig tisztítottuk az akácsarjaktól, vadszedertől és még ki tudja, mitől. A kert sík részén pedig a csicsókával vettük fel a harcot. Ennek ellenére szorítottam időt, és egy pici konyhakertet már tavaly tavasszal kialakítottam. Az egész kb. 40 négyzetméter volt, ennél nagyobbat nem tudtam volna gondozni a sok egyéb munka mellett.
Mivel a kert kialakítása csak májusra sikerült, sok mindent csak késve tudtam vetni, és hát őszintén szólva nem túl tervezetten, csak ahogy jött:-(( Ennek ellenére gyönyörű volt a termés mindenből, főleg paradicsomból, babból, uborkából, no meg sárgarépából és petrezselyemgyökérből, annak ellenére, hogy nem trágyáztam, és a permet is csak bio volt. A talaj szerencsére nagyon jó, pihent, majdnem fekete, laza szerkezetű, nem cserepesedett. Dudva viszont volt rendesen:-(( Ami viszont jó hír volt, hogy a csicsókát a rendszeres fűnyírás kifektette, szerintem 1-2 év még, és a földben maradt gumók teljesen kimerülnek.
Idén már komoly munkatervvel álltam elő, szakkönyveket és titeket olvasgatva:-)) Kicsit bővítettem is a kerten, bár így sem túl nagy, kb. 60 nm. Lesz istállótrágya is, műtrágyát nem akarok használni. A növényvédelem továbbra is a szomszédomban lévő erdő madaraira és a rengeteg békára lesz bízva, meg a szappanos-zsúrlós-hagymás-csalános lére. Tavalyi tapasztalatok alapján letettem a burgonya termesztéséről, bár egy darab krumplibogár sem volt rajtuk (!), de ilyen kis kertben nem éri meg. Letettem a karfiolról is, mert hatalmas levelei voltak, takarózni is lehetett volna vele, de feje nem nagyon nőtt:-(( Viszont megint lesz paradicsom, paprika, uborka, karalábé, borsó, bab, kelkáposzta, tök, retek, saláta, újhagyma, fokhagyma, póréhagyma. Meg van egy kis fűszernövény kert is. A tanácsaitokra hagyatkozva tavaly is ZKI-s magokat vettem, és idén is. Most viszont megpróbálkozom a saját palánta nevelésével az ablakban ( fóliasátram egyenlőre még nincs). Lehet, hogy korai, de a kudarcra gondolva ma vetettem paradicsomot, paprikát, uborkát és karalábét is.
Kicsit hosszú voltam:-))
Írnátok arról, hogy idén hogyan tervezitek a kerteteket? Milyen méretű ágyásokkal, mit mivel, mi után és mikor ültetve? Hátha ellophatnék 1-2 ötletet:-)))