Arth_ur Creative Commons License 2008.02.01 0 0 558

Nem "elrettentésnek" tettem be a linket az eredeti, angol közleményhez, reméltem hasznát vehetik a topiktársak. Egyébként én ugyan biológus vagyok, de profi biokémikus valószínűleg jobban ért ehhez a cikkhez.

Ahogy én látom, itt a 4 betus, természetes DNS "ábc" mesterséges, 6 betűsre való bővítésének lehetőségéről van szó. A földi életben univerzális A-T és G-C bázispárok mellé találtak még 2 bázist, amik egymással hasonlóan párt tudnak alkotni. Mégpedig úgy, hogy a másik néggyel viszont ezt nem nagyon teszik. És a DNS másolásáért felelős enzim, a DNS-polimeráz is működik velük, azaz egy olyan DNS-t is képes megkétszerezni, amiben ilyen új bázisok vannak.

Ahhoz, hogy ebből valami gyakorlati jelentőségű is legyen, még nagyon sok mindent meg kell oldani, pl. egy 6 bázisos genetikai kódot, a hozzájuk tartozó tRNS-ekkel kidolgozni. Én inkább elméleti jelentőségét látom az eredménynek, azt mutatja, hogy a kialakult DNS bázis kombinációk egy evolúció során megőrződött bevált kombinációt jelentenek, és nem elvi okai vannak annak, hogy pont ez a négy bázis lett az élő rendzserek alapja. 

Az internetes hír riogatós zárásának meg aztán pláne semmi értelmét nem láttam, csak csámcsogós, bulváros felütés az egész.

Előzmény: szegyenloske (545)