Akkor bociszeműnek és lexikonszeműnek is:
Vagdossunk össze füstölt szalonnát (jó kis koleszterinmentes mangalicáét), olvasszuk ki, és a pörcöket tegyük félre.
A zsömléket (fejenként elég egy) egy-két napig hagyjuk szikkadni, mert akkor könnyebben vághatók. Az akció napján faragjuk őket szögletesre. Vagyis vágjuk le a domború tetejét, a 4 oldalát, hogy egy kockánk maradjon. Ezt a kockát aprítsuk fel kis kockákra, pirítsuk meg a szalonnazsíron, hagyjuk hűlni.
A "szabászati hulladékot" áztassuk tejbe, míg megpuhul, majd csavarjuk ki.
Készítsünk kevés galuskatésztát (tojás, liszt, kevés víz, só). Ez lesz a csiriz, ami az egészet összetartja.
Most pedig mindent bele! A pörcöket is. Gyúrjuk össze, formázzuk cipóvá.
Áldozzunk fel egy konyharuhát (kisebb mennyiségnél egy nagy férfizsebkendőt), zsírral kenjük be, göngyöljük bele a cipót, a két végét egy kicsit tekerjük meg és kössük össze a konyhai fehér cérnánkkal.
Lobogva forró sós vízben nagyságától függően 20-30 percig főzzük. Mindezt időzítsük tálalás előttre, mert melegíteni macerás. Ha kihalásztuk, bontsuk ki, és szeleteljük fel.
Ugyanebből az anyagból külön gombócokat is lehet főzni, de az macera, mert mindegyiket vizes kézzel kell formázni, és csupa ragacs leszel. Szalvétában egyszerűbb. (A szalvétát pár óráig áztassuk elő, mielőtt a mosásba tennénk.)
Aki nem akarja bele a szalonnát kihagyhatja (bár veszteség éri), akkor tegyen bele fűszereket: bors, petrezselyem jól illik hozzá. Valahol olvastam apróra vágott füstölt húsos változatot is, az pl. lehet pulykából is.