A délutáni generátoros meghallgatás sajnos nagyon rossz eredményt mutatott. Tehtube mesternek már vázoltam is nagyjából a lényeget.
A magas tölcsér meghajtója kb. 400Hz-től kezdett el szólni. 1kHz-ig emelkedett a hang erőssége, és ezt a szintet tartotta kb.3kHz-ig. Tulajdonképpen ez volt a normál hangereje ami már egy kicsit bántó volt, de ha kisebb hangerővel hallgattam volna, nem ugranak ki a különbségek. 3kHz-től meredeken! esett a hangereje annyira, hogy 4kHz felett már nem is szólt csak úgy jelezte, hogy azért ez még "megy". Először arra gondoltam, hogy a rosszul méretezett tölcsér az oka, de nem az volt. Aztán a tölcsér forgató csövet is leszedtem. Végül a pillét megvizsgálva rá kellett jönnöm, hogy ezt a hangsugárzót, valahova máshova tervezték! Egy rendkívül kemény textilbakelit pillét raktak ebbe a tölcsérsugárzóba. Nem is csoda, hogy úgy szól, ahogy szól:-( 12kHz már közelről sem hallatszott. Egy másik hangszórómmmal 18kHz-t még hallom:-) Szóval ennyit a línearitásról!
A mélysugárzó meg mint kiderült, (énszóltam előre) nem is annyira mélysugárzó. 224Hz nél van a rezonancia pontja. Ez kb. azt jelenti, hogy ez alatti frekiket szinte nem is sugározza, csak mozog a membrán. A 147 lezli középső ürege reflex nyílással, ügyesen ki van találva mint a Bose hangfalaknál. Ügyesen be van csapva fülünk. 224Hz-től felfelé, kisebb nagyobb hangerősség ingadozással 800Hz-ig tartja a frontot. Aztán 1,2kHz-tól megszünt létezni. Ezzel nem is lenne baj, csak pont azon a tartományon hangoskodik mindkét hangszóró, ahol a leg érzékenyebb a hallásunk.
Én részemről csináltatok egy új (és teljesen más hangú) pillét a csipogómba, és a mélysugárzót is piacra dobom.
Itt következik egy pár "életkép" a mai ténykedésemről:-)
Mielött bárki pálcát törne felettem, kijelentem, hogy ezek a megállapítások két darab hangszóró működését mutatja, amik egyébként teljesen kifogástalan állapotban vannak!