Hogyne érteném, én is olvastam a hírt.
Valószínűleg te nem értetted meg, hogy én nem húzok elvi, átléphetetlen határvonalat "élő" és "élettelen" anyag közé.
Ami pedig Craig Venteréket illeti: ismét egy határral közelebb jutottak ahhoz, hogy létrehozhassák a szintetikus sejtet:
"Overlapping “cassettes” of 5-7 kb, assembled from chemically synthesized oligonucleotides, have been joined by in vitro recombination to produce intermediate assemblies of ~24 kb, ~72 kb (“1/8 genome”), and ~144 kb (“1/4 genome”), which were all cloned as bacterial artificial chromosomes in Escherichia coli."
(http://www.jcvi.org/cms/research/projects/chemical-synthesis-of-the-mycoplasma-genitalium-genome/overview/)
Azaz 144 ezer bázispáros méretig már meg tudták csinálni kémcsőben, sejt nélkül a DNS-t. Ez úgy 2-3 nagyságrenddel nagyobb, mint a ma szokásos laborrutin, és kb. tízezerszer hosszabb mint az első szintetikus DNS-ek, amiket 20-25 évvel ezelőtt tudtak csinálni.
A következő lépés lesz az, hogy nemcsak 1/4, hanem teljes genomot állítanak össze in vitro, és beteszik egy DNS-mentes "üres" baktériumsejtbe. Ez utóbbi még mindig nem lesz szintetikus sejt, hisz még tenyésztett baktériumsejtből kell preparálniuk az üres sejtet. Viszont a peptidek kémiai szintézise már ott tart fejlettségben, mint nem túl rég a DNS szintéziséé volt, úgyhogy egy-két év, és a kémiai szintézissel létrehozott működő fehérje is megoldott lesz. Szóval jó esélyünk van megérni az első, teljesen szintetikus sejt létrehozását is. Drága lesz és nehéz, nem fogja megérni egy félszintetikushoz képest, de akkora kihívás, hogy meg fogják csinálni.