savarin Creative Commons License 2008.01.28 0 0 1678

A tengeri hínár, abból is leginkább a Laminaria japonica  több, mint ezer éve ismert és használt az ázsiai konyhában. Azért is, mert ízfokozó hatású. Aztán 1908-ban a japánok felfedezték, hogy a Laminaria japonica algában az élő szervezetekben általánosan előforduló glutaminsav nevű aminosav nátrium sója a nátrium-glutamát felelős a régóta kedvelt és ismert ízfokozó hatásért. Ez a glutamát az angol név rövidítésével, a MSG-vel azonos ás a japánok "umami" néven tették ismertté.

 

Egyéb molekuláknak hasonlóképpen van ilyen hatása, azonban legnagyobb mennyiségben és leggyakrabban az MSG felelős azért a "mennyei íz"-ért, ami japánul umami.

 

Igen jeletős irodalma akad ennek a témának, ezért számomra inkább csak az a meglepő, hogy még mindig mennyire nem ismert, illetve mennyire félreismert az ötödik íz (nem a topiklakókra gondolok). Igaz, az előző négy alapíz körül is akad még évszázados téveszme, így lehet, hogy egy ilyen egyszerű ismeret közkinccsé válásához mégis több idő kell, mint amit én erről gondolok:)