A fátyolfólia nemcsak a hideg ellen véd, hanem megakadályozza, hogy a legyek hozzáférjenek a retekhez, hagymához, káposztapalántákhoz. Szabadföldbe nem is ültetek retket, csak fólia vagy fátyolfólia alá, azóta nem kukacos, ha nem felejtem nyitva a fóliát.
Én jobb híján karókra húztam levágott ásványvizes palackot, azok tartják a növények fölött a fóliát. A palack azért kell, hogy a karó ne szedje szét a fóliát. A férjem hatos köracélból hajlított U-vasakat, azokhoz zsineggel hozzákötöm a fólia sarkait, meg még itt-ott a szélén, az U-vasakat beszúrom a földbe, és jól ki lehet vele feszíteni a fóliát. Mindenféle rögzítéshez nagyon hasznosak ezek az U-vasak (pl. a csöpögtetőcsöveket is ezek tartják a helyükön.) A nagy fóliasátor műanyagfóliájának a rögzítésénél is használom. A képtaramban megtekinthető a tákolmány, idén még egyszer sem dőlt össze. A bejárat nincs rendesen megoldva. Nem nagy szám, de szükség esetén háziasszonyok is feltudják állítani, ha a férjük nem ér rá. Bár a szélső karókat én csak székre állva tudom beverni, úgyhogy jól jött a férjem segítsége.
A fóliára kívülről is feszítek zsinegeket, hogy a szél ne tudja lobogtatni. Persze a legjobb az Il-féle megoldás, csak ha hamar kell valami, és nincs hozzá cső, akkor jó az akáckaró is váznak.