feketemadár Creative Commons License 2008.01.05 0 0 182
Az sem teljesen igaz, amit a 70-es 80-as évek rendőreiről írsz, de ott van még a legnagyobb igazságod. Magam is találkoztam azokkal, akik még abban az időszakban kerültek a rendőrséghez. Sok barom volt köztük az biztos, de nem mind volt az, ezt meg én tudom. Nagyon sok jó szakembere is volt annak az időszaknak. legendás bűnügyi nyomozókat, jó rendőröket is lehetett találni abban a testületben is.
Egyébként szerintem az emberek nem is nagyon tudják, hogy nem is igazán a rendőrség volt a leginkább elnyomó szerv hanem BM III-as, főként a III/III-as főcsoportjánál dolgozók. Ráadásul ezek között rengeteg idióta is volt. A rendőri vezetés a 80'-as években már erősen lobbizott ellenük, mert ezek igencsak lemaradtak képzettségben és nagyon ideológiai alapon dolgoztak. Persze sokkal nagyobb szavuk volt az átlag rendőröknél és a politikai "üldözésekhez" ők használták fel a rendőrséget.
Az ÁVH pedig ekkorra már nem létezett. Volt helyette más...és volt fegyveres karhatalmi alakulat ez volt a munkásőrség....

Egyébként az ÁVH-s példát nem a teljes hasonlóság miatt, hanem azért hoztam fel, hogy minden kornak megvannak a maga élethelyzetei, szabályai, erkölcsi normái. Az emberek ehhez alkalmazkodnak vagy ezzel helyezkednek szembe.
Egy ÁVH-s, egy katona, rendőr... a szabályzathoz, a parancsoka utasításaihoz alkalmazkodik.
Még egy XXI. századi fegyveres rendvédelmi szerv, mint a rendőrség sem működik szabályzatok, parancsok nélkül.
Nem a 90'-es évektől hanem kb. 85'-től megindult egy reform a rendőrségen belül. Kezdetben lassabban aztán a rendszerváltást követően egyre fokozott sebességgel teljesen átalakult a testület (felvételi szabályok változása pl. érettségi a minimum, a rendvédelmi iskolák képzési tematikája stb..).
Lehet, hogy még ma is van elmaradása a testületnek a megfelelőség terén, de 20 év alatt hatalmas a változás. Ma egyébként leginkább a kezdő fizetések borzasztóan alacsony szintje az ami leginkább hátráltatja az egyre jobb képességű emberek felvételét. Pár éve mindent a pénzügyeknek rendelnek alá és ez sajnos legtöbbször a szakmai színvonal rovására megy.
A gazdasági okokból leredukált testület a sok kontraszelektált vezetőjével nem képes például egy skandináv ország színvonalán teljesíteni. Ennek ellenére a fejlődés nem állt meg, csak lassabb, mint kellene. A rendőrségen nagyon is lehetőség van szakmai kihívásoknak megfelelni. Nagyon sok területen -gazdaság, informatika, szervezett bűnözés, kábítószerrel kapcsolatos bűnozés.....- igazából olyan állandóan fejlődő szakmeberekre van szükség, akik lépést tartanak a kihívásokkal. A baj csak az, hogy ha nem fizetik meg a szakembereket, akkor azok legtöbbje lelép. Sok jó szakember van a mai napig a rendőrségnél, de egyrészt nagyon túlterheltek, másrészt alulfizetettek. És természetesen vannak -mint mindenhol- gyenge képességű (fizetésarányos képességű) emberek. Lehet itt elvárni két idegen nyelv tudását, felsőfokú civil+rendvédelmi végzettséget, kiváló fizikai és pszichikai tulajdonságokat....csak akkor annyi pénzt kell ajánlani, amiért ilyen emberek állnak be rendőrnek. Az állam spórol az adófizetőkön és leépíti, lerontja egyes kötelező szolgáltatásainak színvonalát, mint pl. amilyen aközbiztonságért felelős szervek tevékenysége.

Az, hogy te a 2006. októberi események után úgy vélekedsz a rendőrségről ahogy leírtad a te dolgod. Szerintem egy kissé túllősz a célon és szerintem befolyásolt vagy politikailag és a média által is.
Persze volt közbizalom vesztés és ez még ma is érezhető, de szerintem sokkal fontosabb a mindennapok problémáinak normális intézése, mint egy rendkívüli helyzetben, politikai felhangokkal kísért esemény.
Sajnos, mint fentebb írtam a mindennapok rendőrségének ténykedése az amire mostanság nagyon oda kell figyelni, mert lassan tönkreteszik mindazt, amit az elmúlt 15 évben vértverejtékezve felépítettünk.
Előzmény: Törölt nick (181)