Üdv!
Éppen te mondtad múltkor, hogy ne a monitorokat vegyük alapul a tévés topikban. Ezért most se tekintsük összehasonlítási alapnak az egyik - ha nem a legjobb monitor gyártó termékét az átlag lcd tévével szemben. Nem tudom, ti mit, hogyan és mivel kalibráltok az Eizóitokon, én csak azzal a találkoztam, amikor a nyomdászok lőtték össze a monitorok színét a nyomtatott anyaggal. (Nekünk is van színhőmérséklet mérőnk, de már nemigen használjuk, mert nincs rá szükség, sok készülék szerviz módban képes önmagát bekalibrálni a megfelelő színhőmérsékletre.) Ami viszont ténykérdés, hogy az emberi szem által lefedett színskálát a legjobban a crt közelíti meg, utána a plazma, és csak utánuk kullog az lcd. Nem véletlen, hogy a filmesek is az erre kényes helyeken többségében még mindig képcsöves cuccokat használnak.
Hát ez az, a látószög. Egy nagyobb tévénél az sem mindegy, mekkora.
Ha jól tudom, eddig csak a Samsung dobott piacra ledes háttérvilágítást. Egyik kolléga már találkozott vele egy üzletben. Azt mondta, nemigen lát különbséget a fénycsőhöz képest, viszont még rohadt drága. Pár nap múlva megyek továbbképzésre, ott szó lesz a ledesekről is, esetleg beszámolok róla.
A következő szériában már biztos lesz 24p is. Azért ne feledjük el, hogy hiába fejlesztik az lcd-t gőzerővel, azért a plazmák fejlődése sem állt le. Bár az előrejelzések szerint 2010-12-re nagyjából 9:1-hez lesz az arány az lcd tévék javára, nem hal ki már holnap ez a technológia sem. S jönnek az újabbak is. De hát most az lcd előállítás az óccsó, azzal lehet dömpigolni a piacot. Jönnek a költségcsökkentő csoportok, aztán kezdenek kimaradni egyes alkatrészek, és máris kész gagyi, igaz csodás burkolattal. Ahogy mindenben.