Bocs, hogy beleszólok én is, mert nem vagyok érdekelt semmiféle formában, legfeljebb annyira, hogy érdekel a waldorf módszer és lehetőleg mindent elolvastam itt a fórumokon erről. Átfutott az agyamon, hogy rábeszélem a lányomat, hogy az unokát esetleg ide is be lehetne iratni, de letettem erről.
Nekem első nekifutásra nagyon is szimpatikus mind a waldorf ovoda, mind az iskola. Második nekifutásra... nos amikor megtudtam, hogy ez olyan dolog, ahol nem csak arról van szó, hogy az ember beiratja a gyerekét egy bizonyos nevelési elvek szerint működő speciális módszerekkel tanító, több művészetet, természetet stb. oktató iskolatípusba, hanem ez valamiféle életformát jelent a család egészének, már nem.
Sokminden szimpatikus benne, de sokminden nem. Nem szimpatikus pl. az a túlzott szakrális megközelítése a dolgoknak, amit ez az iskola csinál. Nem szimpatikus, hogy a modern kor vívmányait úgymint tv, stb az ördög művének tekintik. Olvasgattam blogokat waldorfos szülőktől, nos nálam a kaput a napokban az tette be, amikor egy többgyerekes waldorfos család blogja arról szólt, hogy a HATODIKOS gyerekük idén szembesült azzal a ténnyel, hogy az ajándékot nem a Jézuska hozza. Itt szabályszerűen megriadtam, mert miféle emberek lesznek ebből az (elismerem, boldog gyerekkort eltöltött) gyerekekből, ha egészen a felnőttéválásig csakis szűrt barátokkal, szűrt környezetben élnek???
DE mégegyszer mondom: a waldorf pedagógiában nagyon nagyon sok oylan elem van, amit éppenséggel intézményesen át kéne vinni a közoktatásba és kész, sőt a tanterv összeállításánál is figyelembe lehetne venni ezeket....