andrezz Creative Commons License 2008.01.04 0 0 283
Sziasztok!

Új vagyok a fórumban, és a faelgázosításban is. Tök jókat halottam több ismerőstől is hasonló rendszerektől, ezért vágtam bele én is, viszont elég rosszak a tapasztalataim. Kíváncsi vagyok, mi lehet a probléma, valószínűleg alulméretezett a rendszerem.

A szükséges adatok:

A ház:

·         50 cm-es tömör tégla fal

·         ablakok-ajtók részben régiek, részben újak (K=1,1 ill. K=1,3 üvegekkel)

·         mennyezet látszó gerendás, ill. stukatúr, most terítettünk le a padláson 15 cm-es üveggyapotot (0,044-es)

·         fűtött alapterület 110 nm, 3 m-es belmagassággal

A fűtésrendszer:

·         ATMOS DC 18S

·         750 l puffertartály

·         200 l indirekt tároló használati melegvíznek (2 db 22 kW-os hőcserélővel és 2,2 kW-os elektromos fűtőszállal) – fűtési szezonban a kazán fűti ezt is (a másik hőcserélőre a jövőben napkollektort tervezünk kötni)

·         ESBE háromjáratú

·         kazánköri szivattyú 50°C-on indul

·         fűtésköri szivattyú 40°C-on indul

Tapasztalatok:

·         lakótérben egész napos folyamatos fűtés mellett is csak max 18°C-ot érünk el estére, ami reggelre 15-16-ra csökken. Amelyik helyiség előbbre van a fűtési körön, ott 1-2 fokkal több van.

·         a puffertartály hőmérője szerint (felső részen van a hőmérő, tehát nem tudjuk pontosan, mennyire melegedett át a teljes tartály) estére egész napos tüzelés mellett 75-80°C érhető el, de ez a tüzelés befejezése után 2-3 óra elteltével elfogy 40-50°C-ra, ha a fűtésköri szivattyú működik.

·         kazánvíz hőmérséklete még nyitott huzatszabályzó mellett sem megy (vagy nagyon nehezen) 70°C fölé, holott az optimális üzemi hőmérséklet ugyebár 80-90°C lenne

·         ilyen gyenge teljesítmény mellett is relatíve sok fa fogy, pedig jó száraz fával tüzelünk (egy betöltés max 2 óra alatt leég)

Kérdések:

·         1-2 éven belül tervezzük a falak külső szigetelését (10-15 cm nádlemezzel, v. hasonló, páraáteresztő anyaggal), a meglévő régi ablakok k=1.1-re cserélését. Kérdés, hogy ez a plusz szigetelés elegendő lesz-e, vagy emelett érdemes-e a radiátorokat nagyobbra cserélni, esetleg a kazánt/puffertartályt is nagyobbra cserélni.

·         Esetleg jobban járunk-e akkor, ha a plusz fűtést (cserépkályha) építünk be a pl. a hálószobába.

Az lenne az ideális, ha napi 2-3 betöltéssel tudná a kazán felfűteni a házat és a puffert is, ami legalább az éjszaka folyamán tudna elegendő hőt tárolni.

Köszi a tanácsokat!