savarin Creative Commons License 2008.01.04 0 0 1523

"Ez az általam inga-effektusnak nevezett jelenség,"

 

A hégeli dialektika kicsit másképpen fogalmazva:)

 

 

"a "magas konyha" pontosan annyira egy szűk réteg mániája, mint bármilyen más "hobbi" esetében."

 

Ez szerintem is így van. Ez egy klub, amelynek fontos szereplői a különféle Guide-ok bennfentesei. A Michelin ezek közül csak egy. Nálunk ez a legismertebb, miközben akad azért Franciaországban is más. (A névadókat kitapintható személyes ambícióik is a Michelin irányába mozgatják, ezért tőlük szinte kizárólag erről hallunk.)

 

Ezek a Guide-ok azonban éppen olyanok, mint bármi más és éppen annyira emberek írják, mint a többi értékelést, így ugyanannak megtalálhatjuk a lelkes híveit és a fanyalgó kritikusait is. 

 

Ezek a sokszerzős Guide-ok azonban általában véve semmiféle irányt nem mutatnak. A Michlein-nel sajnos pontosan ugyanez a helyzet: elképzelések nélküli, azaz, bár sokkalta professzionálisabb, de lényegét illetően (a felhorkanás előtt megismétlem újra: "lényegét illetően") ugyanaz, mint a bűvösszakács olvasói között elátkozott és támadott "védnöki tábla":)