ipecacuanha Creative Commons License 2008.01.03 0 0 1509
Igyekszem rövid lenni, mint IGENkis fizetésű családapa:

A probléma éttermi részét válasszuk szét az általános konyhakultúra-vitától!

Hazánkban ma étteremben enni tkp. luxus, és butaság. Pont. Rosszul főznek, ott vernek át, ahol tudnak, mindezt Nyugat-európai árakon. Kivétel: kb. 5%, nekik tisztelet, de ők úgysem sértődtek meg. A nem messzi Ausztriában, Olaszországban, sőt, akár Csehországban a magyar éttermekkel azonos színvonalú helyen nem "átverős" a koszt. Egyszer menj el egy hazai METRO áruházba, és nézz körbe mennyi "okosságot" tartanak a vendéglősök számára. Nem azért nincs gumicsillag hazánkban, mert olcsók volnának a vendéglőink, és nem igaz, hogy a jelenlegi árak mellett (1200 egy pizza, stb.) nem lehetne csillagos minőséget adni. Nézd meg a Csalogány vagy a Susogó étlapját: nem lehet förtelmesen drágának nevezni. Tény, hogy a fizetéseink alacsonyak, de én pl. tanárként is egy évben egyszer-kétszer, mikor mondjuk a Balatonhoz kirándulunk, szívesen venném, ha az étteremben hagyott ötezresemért cserébe olyasmit kaphatnék, aminek az összetevőivel kapcsolatban nyugodt lehetek, és esetleg nem is zudnám otthon elkészíteni.

A másik, fontosabb téma: alapanyagok, eszközök.
Akármilyen megdöbbentő, jól főzni olcsóbb.
!
Olcsóbb, mert szezonálisan főzöl. Ha azt veszed a piacon (!!! nem hiperben !!!) ami az adott időszakban van (nem primőr, hanem tényleg érik), olcsón vásárolsz.
Kevesebb húst eszel, mert nehéz is a jóhoz hozzájutni, drága is. Bye-bye Sága pulykatallér 1000ft/kg=műanyag. Eszetek helyette sok zöldséget - egészségesebb a család.
Nem veszel indukciós tűzhelyet, mert jobban főz az olcsóbb gáz. Nem veszel méregdrága teflonedényt, mert haszna alig, és akciós készletet sem, mert használhatatlan, és hamar tönkremegy. Egy magyar gyártmányú vastepsi 4.000 forint, és az unokád is használhatja. Pacojetet nem veszel, s kiderül, igazából alig van hasznos konyhagép.
Amiből esetleg több kell, az az idő. A főzés viszont összehozza a családot, és ha sikerül úgy menedzselni, hogy a tévézéstől vegye el az időt, akkor dupla a haszon. Bár én mióta sokat főzök, azt tapasztaltam, nem feltétlenül kell egy ételnek sokáig készülnie, hogy jó legyen. Vannak ugyanakkor olyan receptek is (zsírban abált/konfitált cuccok, dagasztás nélküli kenyér), amikkel gyakorlatilag nincs is munka, de a végeredmény HIGH-END. :)
Előzmény: kisszszoros (1505)