Sziasztok!
Eddig csak olvastam a topicot, jó kis olvasnivaló ez a vűvösszakáccal együtt :-) Mint abszolút hobbiszakács próbálkozom mindenféle újdonsággal, tanulni technológiákat, megismerni alapanyagokat, stb. Nagyon tetszik ez a hozzáállás, hasonlóan gondolkoztam a konyhában mindig, mint ahogy Ti teszitek. Sok receptet kipróbáltam már amit itt vagy a blogon olvastam (sóban/sótésztában sütés, vinaigrette variációk, sült cékla, lencsesaláta, libamáj-fortélyok, bolognai rendesen marhanyakból, kacsamell roséra, libabefőtt :-) stb.) Na, szóval szeretem a hasamat, és persze főzni is. Mint itt kb mindenki :-)
És most a kis bemutatkozás után pár kérdésem lenne a Nagyérdeműhöz. Olvsatam egy pástétomreceptet a blogon: http://buvosszakacs.blog.hu/2007/05/12/huspastetom
Nagyon megtetszett, amúgy is szeretem nagyon az ilyen pástétomféléket, elraktároztam hát agyam kis távoli zugába.
(Karácsonyom úgy alakult, hogy kaptam "ajándékba" egy jó adag libamájat. Sajnos nem hízott libamáj volt, hanem ilyen kisebb, szerintem nem hízlalt liba mája (állagra sem volt olyan 3-4 darab kivételével). A szebbeket el is készítettem, kiszedtem az ereket, lehártyáztam, alaposan megtisztítottam, mejd jeges tej+víz, és a gyarlóságom okán leheletnyi (de tényleg csak annyi) fokhagyma - amit a fürdetés után ki is dobtam, íze szinte észrevehetetlen volt a kész májon. Bedörgöltem tengeri sóval alaposan, aztán nyakonönöttem jó adag libazsírral (ellepte), és lassan, alacsony hőmérsékleten (90fok körül) sütöttem kb 35 percig. Aztán kihűlt zsírjában, remek lett - bár a hízott májhoz nem volt köze, de állaga, íze sokkal jobb lett a vártnál.)
Na, kis kitérő után: a maradék májjal kapcsolatban meg beugrott, hogy mi lenne ha májpástétom lenne belőle - ha ebből jó állagú sült (confitnak nevezni talán túlzás) máj úgysem lesz. Amatőrként kidobni nem volt szívem - ez megint a gyarlóságom :-) És gyorsan összekombináltam a fenti húspástétom receptjével. Annyit változtattam rajta, hogy brandy híján armangac került bele (karácsonyi gascogne-kodásomhoz kellett, kacsa + aszalt gyümölcsös mártás), plusz fűzserekkel variáltam kicsit "májasabbra" (zsálya pl). Hűtőben pihent, majd be a receptben írt 180 fokos sütőbe. Mivel ez "csak" máj, kb 50 percet volt a sütőben. Rendes pástétomformám nincs, és setéshártya helyett is fóliával próbálkoztam. A végeredmény nem lett túl rossz, kis vajjal és saját kenyérrel nagyon finom, eddig ismeretlen ízekkel találkoztam. Az egyetlen gond az állag. Hiába fólia, csökkentett sütési idő, ez bizony alaposan kiszáradt. Na és akkor itt jönnek a kérdések :-)
Szerintetek ha májpástétomot szeretnék csinálni, akkor érdemes a fenti receptet követnem, vagy nagyon másképp kellene próbálkozni? Esetleg receptjavaslat? Sütési időt esetleg drasztikusan csökkenteni? Sertéshártya esetleg? Májból azért szeretném ezt egyszer jól megcsinálni.
És esetleg ötletek egyáb hasonló módon készített pástétomokhoz: gomba, hal, esetleg zöldségek (milyen alapanyagból érdemes, esetleg technológiai trükkök, javaslatok jól jönnének). Mint melítettem, szeretem a pástétomokat (megrögzött reggelizőként ezerszer inkébb ezt, mint a drága és sokszor nem is túl jó "bóti" termékeket enném)
Másik kérdés, hogy cserép pástétomformát nem tudjátok hol lehet kapni? Egyelőre ötletem sincs merre induljak el.
És még egy utolsó, egyelőre :-) A fenti húspástétom receptjének végén ajánlgatták az ecetes paprikát, hagymát. Én ugyan nem szeretem (uborkát jobban szeretem, és az van házi). Nem tudjátok hol lehet tényleg jó ecetes paprikát, hagymát kapni? Megcsinálnám a húspástétomot, és tényleg jó lenne hozzá, leendő vendégeim pedig inkább azt preferáljk uborkával szemben.
Köszi a türelmet, legközelebb ígérem rövidebb leszek. Megpróbálom :-)