Ne tévesszük össze a pénztári tagok toborzását az orvosokkal való szerződéskötéssel! Attól, hogy mondjuk egy biztosító Baranya megyében toborozza a tagokat (és csak neki van ott irodája), attól még az a biztosító kénytelen lesz a Budapesten található intézményekkel is szerződni! Különben hogy juthatna el egy baranyai beteg pl. a "Kékgolyóba"? Ráadásul, ha a mai magánbiztosítókból indulok ki, még szerződés sem feltétlenül kell ahhoz, hogy a biztosítottak ellátását kifizesse. Ugyanis ha bizonyos feltételek fennállnak, bárhová mehetek pl. szemüveget csináltatni, ha tag vagyok bizonyos "egészségpénztárban". A feleségem is így járt el: elkészíttette a szemüveget ott, ahol olyat készítettek, ami neki megfelelt, postázta a számlát a magánpénztárnak, és egy hét múlva megjelent a bankszámlán az összeg. Ha pedig azt akarta volna, hogy neki ne kelljen előbb kifizetnie, akkor még mindig lett volna lehetőség előzetes egyeztetésre, ami alapján az optikus eleve a biztosítónak számlázott volna.
Szerintem nagyon rövidlátó szemlélet az, ha azt hisszük, egy komoly egészségbiztosító akkor tud nagy profitot termelni, ha az olcsó szolgáltatásokat finanszírozza. Ez legfeljebb piramisjátékra lenne jó stratégia! Vagyis alig várom, hogy a kőkemény gazdasági érdekek diktáljanak! Mert bár mindenki tudja, hogy a régi kínaiak olyan okosak voltak, hogy akkor fizették az orvost, amikor egészségesek voltak, de azt majdnem mindenki elfelejti, hogy ugyanez a TB logikája is! Hiszen aki táppénzen van, az nem fizet TB-t! Vagyis a biztosítónak az az érdeke, hogy a lehető legkevesebbet betegeskedjen a tag, és a lehető leghosszabb ideig fizessen (vagyis a halott biztosított sem igazán jó üzlet).
Szerintem te is pontosan tudod ezt.