szaki_pali Creative Commons License 2007.12.12 0 0 3466
ha erjeszteni akarsz akkor folytasd most. ha kevés ként raktál eddig a borodba biztossan nem lesz gond. a mostani élesztők jól bírják a kénes környezetet ezért nemesítették ki.

a melegítésnél nem az egészet szokták melegíteni hanem veszel ki a hordóból egy két vödörrel, azt melegíted aztán beleöntöd és megismételed egy párszor ez segít rajta. ha háznál van akkor néhányszor megcsinálod és már rendben is lesz.

a törzsbor (törzsoldat) egy kénes anyag. víztiszta víz sűrűségű igen kellemetlen szúrós szaga van. ha náthádat akarod vele kezeltetni 'hát ez rendbe teszi hamar :-) ezzel kénezik a bort. korábbi hozzászolásokból olvashatsz róla hogy ki mit használ és miért pont azt. én tözsbort használok mert kupicás üvegem van egy féldeci a vörösnek oszt annyi. nagyot nem tévedek. a borászboltokban lehet kapni. van 3% kivitelben is (bár én nem láttam) 5%-t használok.
Előzmény: szalonspicc (3464)