csoki74 Creative Commons License 2007.12.12 0 0 40

Sziaszatok!

Bar nem a legnagyobb topic, de pont arrol szol, amit en is tervezek. Hatha olvassa valaki es kap/ad otletet.

Mostani tervek szerint 25m 160as PVC csovet fogok lefektetni, nem elagaztatva. Ez  folyamatos lejtessel a haz alatti pincebe erkezik be, ahol a ventillator lenne. Innen felszallo agon jutna el

a tetoterbe, mivel a foldszinten nem alakitottam ki es most mar a konyhan kivul nem is tudom kialakitani a bevezetes. A tetoterben pedig 4-5 helyre raknek befuvonyilasokat. Kb. 150 nm, 400 m3 haz, ennek kb. 1/3-at tervezem igy szelloztetni.

Hocserelot nem tervezek beepiteni, mivel a visszatero csoveknek nem jutna mar hely, masreszt nem hiszem, hogy megterulne a befektetes. Igy egy sima szellozorendszert alakitok ki - a bukora nyitott ablakon tavozhat az hasznalt levego, ha bekapcsolom a szellozest.

Mi a velemenyetek egy ilyen rendszerrol? Foleg a meretezesehez szeretnek segitseget kerni. (ha lesz idom, teszek fel semat rola).

Felszallo agat eleg megoldani 110-es csovel? Nem noveli meg nagyon az ellenallast? 15 m 110 bent  vs. 25 m 160 kint.

Hazon belul milyen anyagbol erdemes megoldani a csovezest?

Sok kerdesben szeperel, hogy PVC vs. PP/PE ill. antibakt. csovek hasznalata. Kemiaval foglalkoznek, kicsit ismerem a muanyagokat. A PVC keszitese un. lagyitokkal tortenik, melyek feleslege aztan szepen lassan kiparolog belole. De ez a parolgas nem tart a vegtelensegig. Mivel a csovek mar honapokkal elobb elkeszulnek ilyen gond nem nagyon lehet, foleg egy allando, 10-15 C koruli homersekleten a a fold alatt . Veszelyesebb a dolog, ha folyadek kerul a csovekbe (vagy barmilyen targyba), ott a kioldodas nagyobb lehet. De mivel a szellozobe remeljuk nem kerul viz, nem hinnem, hogy barmilyen gondot okozna. A PVC tagadhatatlan hatranya viszont a rosszabb hovezetes a PP-vel szemben.

Az antibakterialis hatas egy jol hangzo dolog, de nem vagyok benne biztos, hogy annyit er, mint amiert adjak. Jol ismert antibakteralis hatasa van a reznek. Ezert arra gondoltam, hogy a hazba beerkezo szakaszt egy rez szitan, vagy lemezeken, dobozon vezetem keresztul.

Udv:

csoki74

Előzmény: hnorby (25)