De ezt mennyi összkénnel éred el? Most még nem tiszta a borod, feleslegesen tolnod bele a ként, mert "felfalja" a sok finomseprő alkotóanyag: gombahifák, nyálkák, egyéb kolloidok, stb.
A hideg pincében (télen 6-10 fok) tartott bor nagyapám picéjében annyi ként kapott, hogy egy hordóban elégetett kénlap gőzébe fejtették bele a bort. Amit felvett - annyit kapott. Komolyan savas bor volt, de soha nem tört meg. Ezért írtam, hogy ha 9-es savval szüreteltél, ne aggódj a kén miatt, elég amennyi kihozza az ízét.
Én még egyáltalán nem adtam neki ként idén, majd Karácsony előtt. Talán. Lehet, hogy akkor sem, majd csak ha lefejtem a finomseprőről, tavasszal.
A kén segít a borod tisztulásában is. A következő fejtéssel és derítéssel szépen leválasztod azt, ami most falja a ként. Akkor elég beállítani a kéntartalmat. Tavasszal, amikor már meg kell védeni a melegben beinduló mindenféle gombáktól.