szalonspicc
2007.12.02
|
|
0 0
3413
|
Tisztelt tapasztaltabb szőlőművelő kollegák. Tegnap 1 héttel a fejtés után kóstoltam az Olaszrizling boromat és nem vagyok megelégedve az eredménnyel. Eddig azt csináltam életem első borával:
- Olaszrizling szüret szeptember 28.-n, teljesen egészésges szőlő
- Szőlőfeldolgozás: Daráló (nem lett bogyózva), színlé kádról rögtön pincébe-hordóba, utána cefre azonnal és nagyon enyhe préseléssel lesajtolva.
- Ként nem kapott, ülepítve nem lett
- Mustfok 19, sav kb 9,5 g/
- Hordó használt, felujított kétéves francia tölgy
A must gyors erjedésen 10 napon belül átesett, utána folyamatosan lassan erjedt tovább, a hordó nem lett feltöltve tele, de kotyogót kapott. Erjedés november 23.-án leállt, de a bor továbbra is igen zavaros maradt. 24.-n kapott egy nyílt fejtést és az első enyhe kénezést (15g/hl), majd tele lett töltve.
Tegnap kóstoltam. Szépen letisztult. Viszont semmi illatanyagot nem érzek, ízben is inkább semleges, savak rendben de valahogy mintha fáradt lenne. Nem ilyenre számítottam.
Ez így normális vagy valamit másként kellett volna csinálni? Bor változhat még előnyére? Vagy csak én vagyok türelmetlen:)
|
|