"...hogy a technika gyorsan fejlődik és amit ma vagyonokért megvesznek az addigra mire lesz itthon élvezhető HD adás már egy elavult nagyfogyasztású készülék lesz..."
Debizonyám, hogy így van!
Egy ügyvéd barátom úgy 2001/02 tájékán vett egy 42" körüli Samsung plazmát. Mint bevallotta, "kedvezményesen" vette, egy ismerőse intézte neki a Samsung Magyarországnál, így potom 1millióért hozzájutott, kb. 1.3 helyett. Izgulva segítettem installálni neki, dugdostam a Scart-okat (még nem volt HDMI), aztán bekapcsoltuk és a UPC kábel-t elkezdtük nézni. Valami focimeccset, mert ő egy nagy foci-őrült és szinte csak ezt néz. Aztán lefagyott a mosoly rólam, persze udvariasan, mert nem akartam megbántani.
- A futballisták úsztak az általam eddig fűnek ismert masszában, az egész kép gyors kameramozgásoknál (ami ugyebbár sportközvetítésekkor gyakran előfordul) szanaszét kenődött. (Ezt nem tudom másképp mondani, remélem néhányan értik mire gondolok.)
- Ha az adást 16:9 állásban néztük, akkor minden játékos széltében felszedett úgy 20-30 kilót, ami sportolókat nézve elég lehangoló.
- Ha meg a 4:3-at néztük torzítatlanul a 16:9-en, akkor a kép információ-tartalmából veszett el úgy 25%, ami megintcsak kompromisszum.
S mindezt egymillióért!
Tudom, most már egy ennél többet tudó hasonló plazma 300-400ezerbe kerül "csak", de ez a nyújtott teljesítményéhez még mindig rendkívül sok. (Természetesen analóg, 4:3-as, illetve földi kábel-adásokról beszélek mindig.)
Igazi házimozizásnál, DVD, Blu-Ray, stb. persze előjönnek az előnyök, bár akkor már - ha már lúd, legyen kövér-alapon - inkább projektoroznék. Szvsz. persze.