bilca
2007.11.30
|
|
0 0
1209
|
Kedves Turtur!
Azzal kezdem, hogy most az egyszer tökéletesen egyetértek pergint3-al, csak én csukva tartom a számat:)))))
Ha másért nem, ezért a hozzászólásért megérte ide jönnöm.
Sok mindenben megerősítést kaptam, hogy azért nem teljesen tévedtem el (eddig) a kutatásban. Engem (műszaki beállítottságú embert) mindig is a határfelületek, az érintkezési pontok érdekeltek. (Nekem látványos példa erre a folyadékok mechanikája, vagy a buborékos forrás kialakulása.) Én a KM-be beleértettem a medence külső oldalát is, de te szépen megfogalmaztad, hogy ezt a B*L*C kód miatt tettem. Az igazi kutató mindig nyitott – szerintem. Örülök, hogy most (a kedvemért) átléptél a KM határain. A határfelületeken túl, a bizonytalan kimenetelű csaták (például az általad is említett Mátyás, 1467-es hadjárata Moldvában, Stefan cel Mare ellen) is jobban érdekelnek, mint például a mohácsi vész. A bányai csatát mindkét fél győzelemnek állította be, maga Mátyás király is megsebesült, de végül is 1473-ban a két uralkodó barátsági szerződést kötött. Ezt a Szucsáva parti Bilca miatt említem. Hogy Moldva belógott-e Etelközbe – én nem tudom. Mások is óvatosan fogalmaznak („A 9. században Moldva területe valószínűleg a magyar honfoglalás előtti Etelköz része volt.”) Amit én tapasztaltam a családnév kutatás során az az, hogy egyenes út vezet a nevek előfordulásában az Ungvár-Munkács-Bilke-Beregszász- Nagyszőlős-Királyháza-Huszt-Máramarossziget-től a mai Suceava megyéig, ahol Bilca van. Egy másik út a Nyírségbe vezet, de ezt már írtam. Egy leszakadásról tudok a dunántúli Koppányszántóba, itt 1700-as évek végénél tartok (1789-től vannak anyakönyvi adatok). Jól írtad: „akkor azt illene megkutatni”. Tovább már nehezen haladok, mert mások által ritka és érdektelen előfordulási estről van szó. Nincsenek nagy nevek, legfeljebb egy adófizető 1715-ből, és egy iparos kereskedő 1891-ből, de ha úgy veszem ez elég sok az induláshoz. Hogy jutok el a török Bilecikbe, még nem tudom. Nagyon régen a Neretva völgyén keresztül mentünk le a tengerre. Akkor még nem gondoltam a BH-i Bileća-ra, csak örültem, ha a temetői sírfeliratokon ismerős neveket találtam. Talán majd ezt a módszert is érdemes lesz elővenni.(„ Módszertan viszont nincsen hozzá”)
Akkor biztatásnak veszem, amit írtál…
Üdv: bilca
|
Előzmény: turtur (1207)
|
|