bilca Creative Commons License 2007.11.29 0 0 1206
Köszönöm a segítséget. Pontosan a vilca-wilca-bilca etimológiájához találtam kevés adatot. Ezek lényege az alábbi (nem részletezem, mert már unalmassá válik):

Vilca Bamba means “Sacred Valley” Tehát szent hely, szent völgy.

Huaca Wilka, Guaca Bilca: To the Spanish, this was a demon who corrupted the people of Cusco.

Quechua Wil’ka-Pampa becomes Vilcabamba, or even Bilcabamba. A bambának pampa jelentése van. Termékeny legelő, síkság, vagy völgy. A vilka hangzása eredetileg nem kizárt, hogy bilka volt. Vilcabamba-t Manco Inca alapította 1539-ben.

Miért lett az új főváros neve Vilcabamba? Átnéztem sok irodalmat nem találtam rá kielégítő magyarázatot. Az „unoka” a „nap” a „szent” sok gondolatot ébreszthet tudva, hogy a napot istenként tisztelték. Az egy más dolog, hogy a KM-beli Bilce, Bilca, Bilec nevű helységeknél is (mindegyiknél) hiányzik – vagy csak én nem találtam rá – a név eredetének magyarázata. A közös csak a „titokzatos” hiány! Nem akármilyen KM-beli helységekről van szó, írott régi történelmi múlttal – és hiányos (0) etimológiai magyarázattal. (Bocs, hogy nem érdekel, hány hasonló van, én ezt kutatom. :))) Az már megint nem lehet véletlen, hogy az ilyen nevű családok (ebben vagyok érintve) koncentráltan élnek ezen a területen – és máshol csak igen ritkán, illetve bizonyítható az elvándorlás. (Erről is írtam) Nem hallottam még arról, hogy valaki ezt kutatta volna, ezért dobtam be több helyre.

A nemtetszés is jól jön, ha értelmes magyarázat van mögötte :)))))

Előzmény: Carolus58 (1204)