annyiban neked adok igazat hogy a rokonok, barátok általában sokkal kevéssé hatékonyak, mint a "profi" szedőasszonyok, emberek, vagyis gyakorlott napszámosok. Elég eltérőek az eredmények, lássuk mi volt idén. Az elején le kell szögeznem hogy mi 10 kilós kisládákba szüretelünk, és az egyik alapkritérium hogy nem dobáljuk a szőlőt. Mind a kettő lassító tényező.
1 nap: 1500 tőke olaszrizling, cserszegi, saszla (ez utóbbi gyalogművelésű): 1 profi napszámos, én (majdnem olyan tempót tudtam mint a profi), az állapotos feleségem (ez esetben fél teljesítmény), egy barátom és anyukája, szóval öten szedtünk, kilenctől négyig (egy óra ebédszünettel), összesen kb 800 kilót. Ez akkor 26 (!!!) kiló/óra/ember. Hú, ezen most én is ledöbbentem, pedig lazsálás nem volt és a ládákat utánfutóval összeszedtük, nem kellett cipelni. Viszont alaposan kellett válogatni, kocsánybénult vagy rohadó fürtöt egyet sem akartam látni a ládákban.
2. nap: 1400 tőke kékfrankos, kordon és függöny: egy profi szedő, én, a feleségem és négy rokon, szóval heten, nettó 7 óra, 1600 kiló, ugyanúgy, csak sokkal kevesebb válogatnivaló volt. Így is csak 33 kg!
3. nap: 1000 tőke kékfrankos, nagyobb fürtű, 1,7 kg/tőke, szóval kb 1700 kiló. 5 ember, nettó 6 óra. 57 kiló.
Ehhez hozzájön, hogy én fordultam a szőlővel utánfutóval és le is bogyóztuk rögtön, szóval max egy emberrel kevesebbel lehet számolni, így lehet hogy picit nőnek ezek a számok. De kb ilyen módszerekkel és elvárásokkal ilyesmit lehet kihozni, nem profi emberekkel.