BZoltan Creative Commons License 2007.11.28 0 0 3378
Én mindennemű technológiai beruházást a telelpítésen kívül támogatás nélkül csináltam. Egyszerűen nem vagyok olyan gazdag, hogy megengedhessem magamnak a támogatást... Mondok egy példát... nem volt kedvem a tízmillás traktort előfinanszírozni, hogy majd egy év múlva kilencmillát visszakapjak támogatásból. Inkább vettem egymilliónál jóval olcsóbban egy használt járgányt ami már évek óta kivállóan teszi a dolgát és ha valami buherálni való van rajta akkor azt az emberek megcsinálják... alkatrészt meg utánnam vágnak bárhol és olcsón.

Szóval tőlem mehetnek a támogatásokkal a fenébe. Lehet, hogy soktízhektáros technológiás borászatokban biznisz a támogatás, de egy 2-4 hektáros alapvetően hagyományos és kíméletes technológiát használó minőségre törekvő gazdaságnak nem sok lehetősége van.

A sok géptámogatás és panamázástámogatás helyett inkább a szőlőműves parasztok foglalkoztatottságát, iskolázottságát és a hegy környékén való megélhetést támogatnák és fejlesztenék.... A fene egye meg, nekem nem csak az a célom, hogy le legyen szüretelve a szőlő, hanem az is, hogy a Somló környéki falvak ne kisértettanyák legyenek ahol a dolgozni hajlandó lakosság átlagéletkor 70-hez közelít.
Előzmény: Törölt nick (3376)