Törölt nick Creative Commons License 2007.11.27 0 0 30
"Egy alkalommal kísérletet készítettem elő a managereknek első évfolyamon, és az egyik érdeklődő hallgató jött, hogy megnézze mit csinálok. Éppen egy optikai bemutatóra állítottam be a HeNe lézert. Ahogy jött, lehajolt, hogy kitérjen a lézer sugara elől. Kérdeztem, hogy miért tett így? Válasz nem akarta, hogy kiégjen a ruhája.... Gondolkodjunk csak élvonalbeli frissen érettségizett egyetemi hallgató, akkor mi lehet "lejjebb"?"

Még tanítanak fizikát az új óraszámok szerint is, tehát lehet lejjebb.
Szerintem alapvetően az "átlag" fizika- és kémiatanítás az oka a jelen helyzetnek. Annakidején szinte kizárólag papírkémiát tanultunk és a fizika tankönyvek is eléggé riasztóak voltak az átlag számára. Nem érezte a diák, hogy ihasználható tudáshoz jutott ezekből a tárgyakból, hiszen a praktikum elsikkadt. Hogy annakidején a tanterv, a tanár vagy más volt a hibás, nem tudom.

Kicsit más: úgy tapasztalom eljutottunk oda, hogy a középiskolába kerülő diákok többsége már nem is érdeklődik a miértekről, nem kíváncsi egy természeti jelenség okaira, vagy a különböző történelmi összefüggésekre. Szerencsés esetben tudni akar, de a tudni akarás gyakran a korábban említett hanyadik oldaltól-hanyadik oldalig formában testesül meg számára. :(
Előzmény: Hrtlein (26)